Comitaten

Hongarije is administratief onderverdeeld in 19 comitaten (“megye” en in het meervoud “megyék”), die vervolgens weer samen een regio vormen. De comitaten kan je zien als een soort provincies.

Bács-Kiskun

Onderdeel van de regio “Zuidelijke Grote Laagvlakte” (Dél-Alföld).Bij de Nederlanders bekend als “de poesta“, de grote lege zandvlakte. Qua oppervlakte is dit van Hongarije het grootste comitaat. De mooie stad met veel Jugendstil gebouwen is Kecskemét, de hoofdstad van Bács-Kiskun.

De linkerzijde grenst aan de rivier de Donau. Het nationale natuurpark Kiskunság ligt in met name het noordelijke deel van Bács-Kiskun. Het is niet één groot park, maar allemaal losse gebieden bij elkaar. Dwars langs deze parken staat een nieuwe snelweg (M8) gepland die Kecskemét met Dunaújváros gaat verbinden. Deze plannen (en tekeningen) zijn al bekend bij de dorpen die “geraakt” worden door deze nieuw te bouwen snelweg.

Baranya

Onderdeel van de regio “Zuid-Transdanubië” (Dél-Dunántúl). Baranya wordt door Nederlands het “Zuidwesten” van Hongarije genoemd, samen met Somogy en Tolna.

De hoofdstad Pécs, ook een universiteitsstad, was in 2010 de culturele hoofdstad van Europa. Binnen Hongarije is Pécs de vijfde grootste stad met veel voorzieningen, cultuur, musea en andere bezienswaardigheden. Als eens van weinige steden in Hongarije zijn er nog duidelijk herkenbare gebouwen te zien die uit de tijd van de Turkse overheersing stammen. Zo staat er op het hoofdplein een kerk in de vorm van een moskee.
Het gebouw is niet afgebroken. Maar de islamitische halve maan die bovenop stond is uiteraard vervangen door een christelijk kruis.

In het zuiden grenst Baranya aan Kroatië, de rivier de Dráva vormt de grens. Het noordelijk deel is bergachtiger, hier kan je dan ook het Mecsekgebergte vinden. Dorpjes zijn hier verstopt in diepe valleien, je kan er uren rondwandelen of klimmen naar uitkijkpunten en genieten van het prachtige uitzicht.

Baranya kent heuvelachtige wijngebieden waar zeer goede witte en rode wijnen worden geproduceerd.

Békés

Onderdeel van de regio “Zuidelijke Grote Laagvlakte” (Dél-Alföld). Bij de Nederlanders bekend als “de poesta”, de grote lege zandvlakte. Dit comitaat ligt in het oosten tegen Roemenië aan. De hoofdstad is Békéscsaba.
Een van de bezienswaardigheden is het vijftiende eeuwse kasteel in Gyula.

Borsod-Abaúj-Zemplén

Onderdeel van de regio “Noord-Hongarije” (Észak-Magyarország). Dit comitaat ligt in het noorden van Hongarije en grenst aan buurland Slowakije. Het bekende wijnstadje Tokaj ligt in dit comitaat. In de omgeving van Tokaj wordt al sinds de 11e eeuw wijn gemaakt. De ondergrondse wijnkelder beslaan een lengte van zo’n anderhalf kilometer.
De hoofdstad is Miskolc.

Budapest

De stad Budapest (in het Nederlands “Boedapest”) is comitaatvrij. Onderdeel van de regio “Midden-Hongarije” (Közép-Magyarország). Budapest is de hoofdstad van Hongarije (Magyarország) en heeft zo’n 1,7 miljoen inwoners. Zo’n 20% van de Hongaren woont er.

In de zomerse maanden komen er veel toeristen vanuit het buitenland naar de stad toe. Van alles is er te doen en te zien. Gebouwen, musea, parken en thermaalbaden. De rivier de Donau snijdt Budapest in twee delen, Óbuda en Pest. Vooral op avond is het erg mooi om een boottocht te maken over de Donau, je vaart dan onder een van de vele bruggen door die Budapest rijk is en uiteraard vaar je langs het parlementsgebouw. Woningen zijn trouwens in Budapest en de omgeving relatief het duurst, erg duur zelf.

Als je trouwens een Hongaar Budapest hoort zeggen, dan klinkt dat anders dan we in West-Europa gewend zijn. De Hongaar zegt “Boedapesjt”.

Csongrád

Onderdeel van de regio “Zuidelijke Grote Laagvlakte” (Dél-Alföld). Bij de Nederlanders bekend als “de poesta“, de grote lege zandvlakte. Dit comitaat ligt in het zuiden en grenst aan de landen Servië en Roemenië. Door de vruchtbare gronden is dit gebied erg belangrijk voor Hongarije als landbouwgebied. Er worden bijvoorbeeld in dit gebied heel veel uien en paprika’s geteeld.

Dit is ook een comitaat waarin in het zuiden met de grens met Servië er een grenshek staat. De grootste stad van Csongrád is Szeged. In Szeged kan je erg mooie architectuur vinden.

De koopwoningen in dit gebied zijn een van de goedkoopste van Hongarije. Hier koop je dus voor relatief weinig geld een woning met veel (landbouw)grond.

Fejér

Onderdeel van de regio “Midden-Transdanubië” (Közép-Dunántúl). De hoofdstad Székesfehérvár ligt dicht in de buurt van het toeristische Velencemeer.

Győr-Moson-Sopron

Onderdeel van de regio “West-Transdanubië” (Nyugat-Dunántúl).

Hajdú-Bihar

Onderdeel van de regio “Noordelijke Grote Laagvlakte” (Észak-Alföld). Bij de Nederlanders bekend als “de poesta”, de grote lege zandvlakte.

Heves

Onderdeel van de regio “Noord-Hongarije” (Észak-Magyarország). Dit comitaat ligt in noorden van Hongarije en grenst aan het comitaat Pest. Het Matragebergte en Bükkgebergte liggen in Heves.

Jász-Nagykun-Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok is onderdeel van de regio “Noordelijke Grote Laagvlakte” (Észak-Alföld). Bij de Nederlanders bekend als “de poesta”, de grote lege zandvlakte. Szolnok is de hoofdstad van dit comitaat. Deze stad ligt aan de rivier de Tisza.

Komárom-Esztergom

Onderdeel van de regio “Midden-Transdanubië” (Közép-Dunántúl).

Nógrád

Onderdeel van de regio “Noord-Hongarije” (Észak-Magyarország).

Pest

Onderdeel van de regio “Midden-Hongarije (Közép-Magyarország).

Somogy

Onderdeel van de regio “Zuid-Transdanubië” (Dél-Dunántúl). Dit comitaat wordt door Nederlands het “Zuidwesten” van Hongarije genoemd, samen met Baranya en Tolna. De zuidoever van het Balatonmeer ligt in Somogy.
En hoe je “Somogy” uitspreekt is waarschijnlijk heel anders dan je denkt. Je spreekt het uit als iets dat lijkt op “Sòmòdj”.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Onderdeel van de regio “Noordelijke Grote Laagvlakte” (Észak-Alföld). Bij de Nederlanders bekend als “de poesta”, de grote lege zandvlakte.

Tolna

Onderdeel van de regio “Zuid-Transdanubië” (Dél-Dunántúl). Dit comitaat wordt door Nederlands het “Zuidwesten” van Hongarije genoemd, samen met Baranya en Somogy.

Vas

Onderdeel van de regio “West-Transdanubië” (Nyugat-Dunántúl).

Veszprém

Onderdeel van de regio “Midden-Transdanubië” (Közép-Dunántúl).

Zala

Onderdeel van de regio “West-Transdanubië” (Nyugat-Dunántúl).