Registratienummer tonen bij reclame voor verhuuraccommodatie Hongarije

Verdere verscherping van de Hongaarse overheid op belastingontduiking. De toeristische sector ligt nog steeds onder de loep. En niet geheel onbegrijpelijk, want er is nog altijd veel geld dat wordt uitgegeven in deze sector.

Al jaren is het de Hongaarse overheid een doorn in het oog. Verhuurders van vakantiehuizen, kamers via B&B’s en kampeerplaatsen op campings in Hongarije die hun inkomsten niet opgeven aan de Hongaarse belastingdienst zorgen ervoor dat er veel belastinggeld wordt misgelopen. Naast belastingontduiking, is het ook een oneerlijk voordeel ten opzichte van de aanbieders van legale accommodaties. Aangezien zij wel aan allerlei regelgeving moeten voldoen waarvoor ze kosten moeten maken.

ntak

Controle door belastingdienst

Al langer gaat het verhaal rond dat de Hongaarse belastingdienst bedrijven inhuurt die bijvoorbeeld Duits of Engels machtig zijn. Op deze manier worden de aanbieders die niet in de Hongaarse taal aanbieden opgespoord. Deze zogenaamde zwartverhuurders worden zo online gevonden. Als er aanleiding is, dan komt er een controle op de locatie. Komt uit deze controle dat het inderdaad illegale verhuur, dus belastingontduiking is, dan volgt een pittige boete. De hoogte is afhankelijk van hoe groot de belastingontduiking is.

Vanaf 2019 verplichte registratie gasten

De eerste grote administratieve stap die is gemaakt, is het verplicht registreren van gasten bij de NTAK, de Hongaarse Toeristenbond (NTAK). Via een online systeem moeten diverse gegevens van gasten van accomodaties worden doorgegeven.

Zo hoort een advertentie er uit te zien. Het NTAK szám is netjes vermeld, ook het type.

Verdere aanscherping: per oktober 2020 verplicht het registratienummer tonen bij reclame

Nu is er een nog grotere verscherping doorgevoerd in de wetgeving. Per oktober 2020 is het voor een aanbieder van accommodatie verplicht om bij reclame hun registratienummer (NTAK szám) te tonen. Niet alleen hun registratienummer moet getoond worden, maar ook het type.
Hiermee wil de Hongaarse overheid voorkomen dat een aanbieder niet stiekem een ander soort accommodatie aanbiedt dan geregistreerd staat.
Zonder deze NTAK szám mag je niet online reclame maken.

Het zal ons niets verbazen dat uiteindelijk zowel de aanbieder als de gast een boete gaan krijgen op het moment dat blijkt dat de toeristische verhuur illegaal is. Als gast kon je je namelijk vooraf ervan verzekeren of je te maken hebt met een legale aanbieder van een accommodatie. Oppassen dus. We zijn benieuwd bij welke Nederlandse aanbieders van accommodaties dit registratienummer te zien is.

Opbouw van NTAK szám

De opbouw van het NTAK szám geeft al informatie over het type accommodatie. Het nummer is namelijk op een vaste manier opgebouwd: XX12345678.

De beginletters geven aan waarvoor de licentie is afgegeven.
SZ – szallas ((hotel)kamer, B&B kamer)
KE – kemping (kampeerplek)
MA – magánszálláshely (vakantiehuis/privé accommodatie)
EG – Egyéb szálláshely (ander soort accommodatie)
UD – Üdülő (best te vergelijken met vakantiepark)

Een licentie voor bijvoorbeeld een camping (KE12345678) betekent niet dat je er zomaar een Bed and Breakfast (kamerverhuur) of vakantiewoningverhuur bij kan houden. Dat is een aparte licentie, omdat het een ander type accommodatie is.

Hoe mag reclame dus niet – voorbeelden

Een aantal geanonimiseerde voorbeelden die dus volgens de nieuwe wetgeving verboden zijn.

Voorbeeld – er is nog geen NTAK szám – er mag nog niet geadverteerd worden
NTAK szám wel aanwezig, maar begint met “KE”, een camping. Het aangeboden vakantiehuis dient een eigen NTAK szám te hebben. Er mag volgens nieuwe wetgeving niet geadverteerd worden voor deze vakantiewoning.
Nergens een NTAK szám te bekennen. Zo adverteren mag niet meer sinds oktober 2020.
En nog een voorbeeld. Ik vraag me af of ze wel een licentie kunnen krijgen, aangezien het allemaal wijnhuisjes zijn in de verhuur. Het water dient drinkwater kwaliteit te hebben (is een van de voorwaarden voor een licentie).

Je las een bericht van Woning kopen in Hongarije

Ben je op zoek naar een woning in het rustige Hongarije? En wil je bovendien alles weten over onder andere het zoekenkopen en hebben van een huis in Hongarije? Dan zit je op de juiste website!

Zoeken woning

Aan het oriënteren of Hongarije wat voor jou is.

Lees dan verder over het zoeken van jouw hongaarse droomwoning. Vergroot je kennis en vind jouw huis!

Kopen woning

Besloten om een leuke hongaarse woning te kopen?

Verdiep je dan in het kopen van een huis. Met welke regels krijg je te maken bij het kopen?

Hebben woning

Leuk! Een eigen woning bezitten in het zonnige Hongarije.

Maar wat komt er toch allemaal bij kijken als je eenmaal je eigen huis in het betaalbare Hongarije hebt?

eigen_content