Abaliget – Baranya

Abaliget is een klein Schwabendorpje dat ligt in Baranya tegen het Mecsekgebergte aan. Het heeft ongeveer 650 inwoners. In de zomer is het daarom ook een rustig, mooi alternatief voor het nabijgelegen wat drukkere Orfű. In de zomer zijn er daarom ook toeristen te vinden in deze omgeving. Er zijn diverse restaurantjes en eettentjes, er kan gewandeld worden, natuurzwemmeren zijn er om lekker baantjes in te trekken. Daarnaast is er nog een winkel en een postkantoor in het dorp.

Filmpje over Abaliget

Geschiedenis van Abaliget

In de 11e eeuw is de nederzetting opgericht. De oudste schriftelijke archieven waarin Abaliget beschreven worden dateren van het jaar 1332. Tot de Tweede Wereldoorlog werd het dorp door nagenoeg alleen maar Duitsers (de Donauschwaben) bewoond, hierna zijn de Duitstaligen weggetrokken en zijn de Hongaren gaan wonen in Abaliget. Tegenwoordig is Abaliget ook zeer in trek bij mensen die een vakantiewoning willen hebben.

Grotten van Abaliget

In 1768 is het bestaan van deze grot ontdekt door een molenaar uit Abaliget en is sinds 1968 een beschermde grot. De andere naam voor deze grot die je ook kunt tegenkomen is “Paplika”. De druipsteengrot is bijna een kilometer lang en in een van de hallen staan banken waarop je kan zitten. Vroeger werd hier gebruik van gemaakt door mensen die last hadden van ademhalingsaandoeningen.
Niet alleen mensen trokken (tijdelijk) naar deze grot, ook tal van vleermuizen vinden hun heenkomen in deze grot. Een aantal daarvan is zelfs bedreigd met uitsterven.

Door de grot loopt een ijskoude beek, het water wordt aangevuld vanuit het gesteente erom heen. Het water vormt niet alleen een beek, maar ook de stalagtieten (hangende druipstenen).

Zoals in bijna elke grot: vergeet niet je jas of fleece mee te nemen, het is koud binnen in de grot.
http://www.abaligetibarlang.hu

Natuurzwemmeer

Lekker in natuurwater zwemmen kan in het Abaligeti tó. Gratis toegankelijk voor iedereen, door het ondiepe water is het water snel warm. Sommigen vinden dit zelfs weer een té warme watertemperatuur, “lauw theewater” was de omschrijving.
Ook is er de mogelijkheid om een roeibootje te huren en lekker te picknicken in een dobberend bootje genietend van de zon. Of huur fietsen en ga lekker een eind fietsen in de mooie omgeving. Of maak een heerlijke wandeling in de prachtige omgeving van Abaliget.

Verblijf

Omdat dit een redelijk toeristische omgeving is zijn er veel pensions en vakantiehuizen te vinden waar je kan verblijven. Ook de door een Nederlandse ongezette Harmony Center bevindt zich in Abaliget. Ook is er een camping waar je met je eigen tent of caravan kunt kamperen.

Ook staat er af en toe natuurlijk een leuke woning te koop, op dit moment bij Mecsek makelaardij (als de link niet meer werkt, dan zal de woning ondertussen verkocht zijn).
Of liever zelf bouwen? Bij GeGe makelaardij staat er een stuk bouwgrond te koop. Ook hiervoor geldt, als de link niet meer werkt dan zal iemand je voor zijn geweest met kopen.

Ben je je nog aan het oriënteren om te kopen in Hongarije, bekijk dan deze pagina’s over het zoeken, kopen en hebben van een huis in Hongarije.

Route met auto

Vanaf Abaliget is het een leuke bochtige route rijden met de auto naar Pécs.

Impressie van de route van Pécs naar Abaliget

Eten en drinken

Er zijn diverse eetgelegenheden in Abaliget, onder andere kan je eten bij Abaliget étterem, Apartment Credo and Bistro, Zabaliget, Horgász Büfé en Party Falatozó. Bij het zwemmeer zijn eettentjes waar je onder andere langós kunt eten.
Let op, vaak zijn de restaurants en andere eetgelegenheden alleen maar geopend tijdens de zomermaanden.

Vleermuizenmuseum

Vlakbij de Abaligeti barlang bevindt zich het vleermuizenmuseum. Leuk om te combineren met een bezoekje aan de druipsteengrot, dat vlakbij ligt.

Wandelen

In de omgeving van Abaliget kan je heerlijk wandelen, er zijn uitgezette routes, maar ook veel andere wandelpaden. Een mooi uitzicht over de omgeving heb je vanaf de Bodóhegy.

Algemene informatie

www.abaliget.hu
Abaliget op Instagram


Je las een bericht van Woning kopen in Hongarije

Ben je op zoek naar een woning in het rustige Hongarije? En wil je bovendien alles weten over onder andere het zoekenkopen en hebben van een huis in Hongarije? Dan zit je op de juiste website!