Schwabendorpen

schwaben

Je ziet het wel vaker staan bij een advertentie: “Dit huis ligt in een leuk Schwabendorp”. Maar wat is dat nou eigenlijk, een Schwabendorp? Of de Donauschwaben, wie zijn dat dan?

Een stukje Hongaarse geschiedenis

Hongarije is in haar geschiedenis vaak overheerst geweest door andere volken. Zo ook door de Turken. In 1526 zijn de Hongaren bij Mohács de pan in gehakt door de Turken. Hierna volgde een Turkse overheersing. De Turken hebben flink huisgehouden in het zuiden van Hongarije. Hele dorpen waren onbewoond geraakt. Onder leiding van de Habsburgers zijn de Turken verdreven uit Hongarije. Vanaf dan werden de Hongaren overheerst door de Oostenrijkers in de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije.

In de periode 1722-1726 zijn er door keizer Karel VI veel Duitsers uit het Zuidwestelijke gedeelte van het huidige Duitsland gestuurd als kolonisten (de zogenaamde “Ostsiedler”) naar dit gebied, ook wel Schwäbische Turkei genoemd.
De tweede golf van kolonisten vond plaats in de periode 1763-1773. En er volgde ook nog een derde golf, deze was van 1782-1787. De mensen die gestuurd werden waren over het algemeen de eenvoudige boeren en ambachtslieden. Van hun werd verwacht dat zij het braakliggende gebied, tijdens de Turkse overheersing zijn alle bewoners gevlucht en werd het land niet meer bewerkt, weer ging bewerken.

Ook stichtten de Donauschwaben nieuwe dorpen. De meeste dorpen waren namelijk verdwenen tijdens de Turkse overheersing. De huizen die er ooit waren waren gemaakt van leem. Als je deze niet onderhoudt, dan verdwijnen die huizen weer.

De kolonisten werden altijd nog beschouwd als “Duits”, ook al woonden ze er generaties lang. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn er heel veel Donauschwaben onvrijwillig (inclusief deportaties en onteigening van bezit zoals huis) vertrokken uit Hongarije. In de huidige tijd wonen er nog Hongaren met een Duits-etnische achtergrond. Ook zijn er dorpen waar bewoners gewoon Duits spreken. En dat is dan niet omdat ze recent geemigreerd zijn vanuit Duitsland of Oostenrijk. In het Hongaars worden de Donauschwaben “Dunai svábok” genoemd.

Documenteren

Eigendom van de woningen werd allemaal netjes bijgehouden. Dit is bijvoorbeeld een afbeelding van een kadasterboek van een dorpje.

Bekende Schwabendorpen in Hongarije

Er zijn veel Schwabische dorpen te vinden in Baranya en Tolna. We noemen er een aantal: Abaliget, Alsómocsolád, Ófalu, Óbánya, Feked, Véménd, Tevel, Mucsi, Bikal, Lenyel, Kurd, Mekényes en nog een heleboel meer zoals je hierboven kunt zien op het plaatje.
https://lehrpfad.hu

Huis kopen in Hongarije?


Je las een bericht van Woning kopen in Hongarije

Ben je op zoek naar een woning in het rustige Hongarije? En wil je bovendien alles weten over onder andere het zoekenkopen en hebben van een huis in Hongarije? Dan zit je op de juiste website!