Ná de koop – Overdrachtsbelasting

Als de koop van je hongaarse huis rond is, krijg je qua belasting in Hongarije meestal alleen nog maar te maken met de overdrachtsbelasting. In Hongarije is op dit moment (2021) de overdrachtsbelasting 4%. Dus koop je een huis van € 20.000 dan is de overdrachtsbelasting € 800 (maar dan in Forinten). In feite wordt de overdrachtsbelasting bepaald naar aanleiding van de waarde van de woning, die kan dus afwijken van de verkoopprijs!

Te groot verschil

Als er een vermoeden is dat een te groot verschil tussen de verkoopprijs en de waarde, dan kan er een controle komen door de Hongaarse belastingdienst (NAV). Zij bepalen dan de marktwaarde van de woning. Je krijgt dan vervolgens een nieuwe belastingaanslag op basis van de marktwaarde van de woning en niet de koopprijs. Dit is om te voorkomen dat bedragen onderhands worden gegeven om overdrachtsbelasting te ontduiken bij onroerend goed. Dus om zwart geld te voorkomen.

Het kan dus ook andersom zijn: dat de Hongaarse belastingdienst (NAV) zich afvraagt waarom een woning voor opeens een heel veel hogere prijs is verkocht (dit is namelijk een van de manieren om geld wit te wassen). Ook dan is het mogelijk dat je een bezoekje van de Hongaarse belastingdienst krijgt. Ze willen dan graag de woning zelf bekijken om de waarde te schatten. Wijkt deze in hun ogen af van de koopprijs, dan krijg je een nieuwe belastingaanslag.

Wanneer overdrachtbelasting betalen

Bij onze aankopen kregen wij binnen een maand al een aangetekende brief bij ons thuis van de Hongaarse belastingdienst (NAV) met daarin het bedrag dat we moesten betalen. Als je een Nederlands adres opgeeft bij de aankoop dan wordt deze brief naar je Nederlandse adres aangetekend gestuurd. Heb je een lakcímkártya dan kan je jouw Hongaarse adres opgeven bij de aankoop. De NAV stuurt dan de aangetekende brief naar je Hongaarse adres.

En heel handig, als het naar een Nederlands adres wordt gestuurd dan zit er een vertaling in het Nederlands bij. Zo weet je precies wat er in de brief staat. Geef je een Hongaars adres op, dan is de brief in het Hongaars.

TIP: met het ontvangen van deze brief van de Hongaarse overheid weet je ook meteen je Hongaarse belastingnummer. Die wordt door de Hongaarse staat aangemaakt voor je en staat ook in deze brief vermeld.

Onroerend goed belasting in Hongarije

De WOZ-belasting zoals we in Nederland kennen die jaarlijks betaald moet worden, is er in Hongarije niet. Dat scheelt weer in je Hongaarse portomonnee. Hoe om te gaan met Nederlandse belasting, indien nog van toepassing, kan je op de site van de Belastingdienst meer over lezen. Wel worden er gemeentelijke belastingen geheven in Hongarije, hieronder lees je daar meer over. Op de website van de NAV (de Hongaarse belastingdienst) vind je altijd de meest recente informatie over belasting.

Gemeentelijke belasting

De gemeentelijke belastingen zijn in vergelijking met Nederland in Hongarije een heel stuk lager. De bedragen bij de dorpen gaat het meestal om enkele tientjes per jaar. Daar tegenover staat dat een gemeente andere taken heeft dan dat wij kennen in Nederland.

Het kan gemeente belastingtechnisch uitmaken of je de woning permanent bewoond of alleen maar als vakantiehuis gebruikt. In het laatste geval kunnen er andere tarieven gehanteerd worden. Dit is met name het geval in de toeristische gebieden zoals de dorpen rondom het Balaton.

Bij de grotere dorpen kan gevraagd worden om een formulier in te vullen om te bepalen welke gemeentelijke belasting betaald moet worden. Meestal zijn de mensen van het gemeentehuis zeer behulpzaam bij het invullen van zo’n formulier.

TIP: Vraag bij je nieuwe buren of de burgemeester na wat de gebruiken zijn van jouw dorp (bijvoorbeeld verplichting om zelf stoep schoon te houden). Of het stuk grond voor jouw huis te moeten maaien. Je kan je voorstellen dat de gemeentelijke belasting in een stad als Budapest wel eens een stuk hoger zou kunnen liggen dan een plattelandsdorpje in Baranya.

Wie gaat je gras maaien?

Grasmaaien verplicht

Het is in Hongarije verplicht om je grondstuk te onderhouden. Nu hoeft het gras er niet continue uit te zien als een strakke golfbaan of voetbalveld, maar als het een halve meter hoog staat (en het is duidelijk te zien dat er niet gemaaid wordt) dan mag de burgemeester op jouw kosten iemand regelen om jouw gras te maaien.

Dat is dus op jouw kosten (niet goedkoop) en je kan daarbij ook nog eens een boete krijgen (ook niet goedkoop). Dus regelmatig maaien of het uitbesteden aan iemand anders, zodat je jouw vakantie niet alleen maar aan het grasmaaien bent. Tenzij dat een hobby is of wordt natuurlijk.

Parlagfű en boetes

Dit is een onkruid met gele bloemetjes dat heel snel uitbreid en waar heel veel mensen ontzettend allergisch voor zijn. In het Nederlands heet dit plantje de ambrosia. In Nederland groeit deze plant ook, maar is deze plant niet verboden. Maar in Hongarije ben je verplicht om dit plantje te bestrijden als deze op jouw grond staat.

Dit is ook een van de redenen waarom je verplicht bent om je gras te maaien. In sommige gebieden vliegen ze zelfs met helikopters rond om foto’s te maken van plekken waar ambrosia groeit. Via het kadaster vinden ze dan uit wie de eigenaar het land is. Dan krijg je een boete en de verplichting om deze plantjes te verwijderen.

TIP: Geen idee hoe de parlagfű er uitziet? Vraag je Hongaarse buurman of buurvrouw eens, die weet je dat geheid te vertellen of aan te wijzen. Of bekijk het filmpje hierboven (in het Hongaars). Of bekijk eens het filmpje hierboven, daarin is het plantje in verschillende groeistadia te zien. Het is een hardnekkig plantje.

Lakcímkártya, het woonadreskaartje

Een lakcímkártya is vertaald een woonadreskaart. Deze kaart krijg je als je een aanvraag hebt gedaan voor de “regisztrációs igazolás”. Deze dien je aan te vragen als je langer dan 90 dagen in Hongarije verblijft. Je dient aan te tonen wat jouw verblijfplaats, jouw woonadres wordt. Dat opgegeven adres komt op je lakcímkártya te staan.

Procedure aanvragen

Deze procedure is nodig als je definitief wilt verhuizen naar Hongarije. Maar ook als je niet definitief verhuist naar Hongarije dan is deze kaart heel handig. Zonder lakcímkártya kan je bijvoorbeeld geen of heel moeilijk een internetabonnement afsluiten. Een auto importeren of op naam zetten is onmogelijk zonder lakcímkártya (voor importeren of op naam zetten is ook een adokaartje nodig). Of bij het wegbrengen van grofvuil, hier moet je ook je lakcímkártya laten zien. Bij het starten van een bedrijf of eenmanszaak is een lakcímkártya ook verplicht.

Op het moment dat je de aanslag van de overdrachtsbelasting per brief thuis gestuurd krijgt, dan kan je op die brief ook je belastingnummer (ado nummer) vinden. Daarna kun je langs de Hongaarse belastingdienst om je adokaartje op te halen. Deze kaart heb je, naast de lakcímkártya, nodig om een auto te kunnen importeren. Ook als je je in Hongarije voor ziektekosten je wilt verzekeren is dit nodig.

Niet bij alle huizen is een lakcímkártya mogelijk

Niet op alle woningen kan een lakcímkártya aangevraagd worden. Een wijnhuisje (dus külterület) kan je meestal niet een lakcímkártya aanvragen. De huizen staan in het kadaster dan niet te boek als “woonhuis”. Bij huizen die onder belterület vallen weer wel. Dus voordat je koopt: Goed navragen of je een woonadreskaart kan aanvragen op die woning.

Hieronder een rijtje wat je nodig hebt om een lakcímkártya aan te vragen bij de “Bevándorlási És Állampolgársági Hivatal” (BÁH). Een soort “immigratiekantoor”.

De openingstijden en adressen zijn online te vinden. Online doe je de aanvraag en moet je papieren uploaden.
De BÁH’s bevinden zich in de hoofdsteden van de comitaten.
Voor de populaire comitaten zijn dit;
Baranya – Pécs,
Somogy – Kaposvár,
Tolna – Szekszárd.

 • koopcontract (eigendomspapieren)
 • geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart of paspoort)
 • inkomen aantonen van minimaal EUR 350 per maand (bankafschriften) of EUR 1.500 cash (schijnt per 2021 niet meer geaccepteerd te worden) per persoon

Let op: het inkomen dat je minimaal moet hebben (EUR 350 per maand of EUR 1.500 per persoon) lijkt een richtlijn te zijn. De ervaring onder de Nederlanders, maar ook Duitsers, is dat het per medewerker verschilt en ook per comitaat.
Per 2021 wordt het tonen van cash niet meer geaccepteerd, de Hongaarse overheid wil een bewijs van regelmatig inkomen zien.

Wat moet ik allemaal regelen en bij welke organisatie als ik een koopwoning heb in Hongarije?

Stappenplan administratieve afhandeling

Dit is het onderdeel waar veel Nederlandstalige makelaars je bij “helpen”. Soms als onderdeel van een courtage, soms als aparte (betaalde) service. Op internet ben ik bij Nederlandstalige makelaars bedragen voor deze service tegengekomen zelfs oplopend tot zo’n € 3.200. En dat terwijl dit best allemaal zelf te regelen is, als je maar weet wat je waar moet regelen. Dat kun iets verderop op deze site lezen. Zo bespaar je geld en kan je dat geld aan andere zaken uitgeven.

Opsomming wat te regelen na het kopen van een huis in Hongarije

Voor het overzicht zal ik een opsomming maken van wat er geregeld moet worden nadat je jouw Hongaarse woning hebt gekocht en welke zaken optioneel zijn.

 • Erg handig: “lakcímkártya” (woonadreskaart) bij BAH
 • Verplicht bij verblijf langer dan 3 maanden: “regisztrációs igazolás” (verblijfsregistratie) bij BAH
 • Handig: bankrekening openen (bijvoorbeeld OTP, Raifeissen)
 • Handig: opvragen ado-kaartje (belastingnummer) bij NAV kantoor (heb je nodig om bijvoorbeeld oud ijzer te mogen wegbrengen of auto in te voeren)
 • Verplicht: betaling overdrachtsbelasting (je krijgt de brief toegestuurd)
 • Verplicht: E-on contract regelen (altijd E-on)
 • Optioneel: waterbedrijf contract regelen (als er een openbare wateraansluiting is, dan is het verplicht)
 • Optioneel: afvalbedrijf contract regelen (als er afval opgehaald wordt)
 • Aan te raden: woonhuisverzekering (bijvoorbeeld Allianz)
 • Optioneel: internetabonnement (kan alleen met lakcímkártya, bijvoorbeeld Vodafone)
 • Optioneel: Nederlandse auto op Hongaars kenteken zetten (is administratief wel de meest uitdagende, lakcímkártya en ado-kaartje is nodig)

Hoeveel tijd kost het administratief regelen van alle zaken

Om een inschatting te maken van hoeveel tijd er meegemoeid is om alles administratief te regelen, hebben we het bovenstaande lijstje omgezet in tijd. Hieronder is te zien hoeveel uur dit ons heeft gekost. De reistijd hebben we niet meegerekend.

Lakcímkártya en regisztrációs igazolás – tegelijkertijd – 4 uur
Bankrekening – 2 uur
Ado-kaartje – 0,25 uur
Overdrachtbelasting – 0,25 uur
E-on contract – 2 uur
Afvalcontract – 2 uur
Waterbedrijf – 2 uur
Woonhuisverzekering – 2 uur
Internetabonnement – 2 uur
Auto op kenteken – 10 uur

Daarmee komen wij op totaal 26,5 uur, exclusief reistijd. Dus pak ‘m beet, inclusief reistijd, vijf volledige werkdagen aan regelen en reizen.
Hou rekening met de openingstijden van de instanties. Deze zijn niet allemaal elke werkdag geopend. Maar met een beetje uitzoekwerk van te voren kan je veel combineren met elkaar.

Tip 1: “Nyitvatartás” betekent “openingstijden”.

Tip 2: Zoek van te voren uit of er een alternatieve kantoor is voor als je een medewerker treft die geen Engels of Duits spreekt.

Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een woning in Hongarije heb?

Terugkerende vaste maandelijkse kosten

Hongarije is in vergelijking met Nederland goedkoop, maar het is natuurlijk allemaal niet gratis, ook niet in Hongarije. Hier een overzicht van de maandelijkse vaste kosten waar je rekening mee moet houden als een koopwoning in Hongarije hebt.

 • € 20 water (als je geen eigen waterbron hebt)
 • € 30 electriciteit
 • € 15 internetabonnement
 • € 10 gemeentelijke belasting
 • € 13 woningverzekering (brand en inboedel)

De gemiddelde vaste lasten zijn bij elkaar opgeteld maandelijks € 88. Dit is natuurlijk wel een gemiddeld bedrag.

Heb je een auto dan moet je gemiddeld zo’n € 20 per maand rekening houden voor je autoverzekering en de autobelasting (loopt via de gemeente). Tanken is wel goedkoper dan in Nederland. Net als veel andere zaken in Hongarije, via deze pagina van de EU kun je prijzen vergelijken tussen Europese landen. Je moet een lakcímkártya en ado-kártya hebben om een auto op Hongaars kenteken te zetten of te bezitten of besturen (bij besturen heb je voldoende aan alleen een lakcímkártya en je rijbewijs en legitimatiebewijs natuurlijk).

Rijden in auto met Hongaars kenteken

Als je rijdt in een auto met Hongaars kenteken, en je wordt aangehouden door de politie dan moet je én je rijbewijs én je id-kaart of paspoort én je lakcímkártya kunnen tonen.
Je mag dus niet vrienden en familie die geen lakcímkártya hebben laten rijden in jouw Hongaarse auto. Ook niet een klein stukje op de openbare weg. Er rijdt veel politie op de Hongaarse wegen en er wordt ook veel gecontroleerd.

Ziektekosten in Hongarije – veel goedkoper dan in Nederland

Ziektekosten zijn in Hongarije zo’n € 30 per persoon per maand. Voor meer informatie kan je terecht op de site voor een Hongaarse ziektekostenverzekering. Het kan zijn als je definitief naar Hongarije verhuist, dat je dus nog een tijdje je eigen ziektekostenverzekering moet aanhouden in Nederland.

Om een ziektekostenverzekering aan te kunnen vragen heb je in ieder geval een lakcímkártya en TAJ-kártya nodig. Ook een Verdragsformulier E121 nodig als je een uitkering uit Nederland ontvangt en niet meer werkt in Nederland. In Hongarije kennen ze niets iets als “eigen risico” zoals in Nederland. Daartegenover staat dat medicatie niet per definitie totaal vergoed wordt. En de ziekenhuizen zijn niet de hotels zoals we die hier kennen met eenpersoonskamers en dat ze met een iPad langskomen om je bestelling op te nemen voor het avondeten.

Als je nog werk hebt/inkomen uit een dienstverband in Nederland dan is het niet mogelijk om een ziektekostenverzekering af te sluiten in Hongarije. Je blijft verplicht in Nederland verzekerd voor je ziektekosten.

Uitkering meenemen

Al je van plan bent te emigreren dan kan je meer informatie lezen over uitkeringen. De Nederlandse uitkeringen zoals AOW en WAO worden in Hongarije niet belast. Deze ontvang je dus belastingvrij (informatie in het jaar 2021). Er is dus goed rond te komen in Hongarije met een uitkering. Dit is ook een van de redenen waarom er steeds meer Nederlanders verhuizen naar Hongarije. Met name het Zuidwesten is met de groene heuvels en aangename klimaat erg populair onder Nederlanders, Belgen en Duitsers.

De Nederlandse overheid heeft een website waarop staat welke uitkeringen meegenomen naar Hongarije kunnen worden “meegenomen”. Ons advies is om uit te gaan van de informatie die je van de officiële instanties krijgt, zoals die Nederlandse overheid.

Opbouw van AOW bij vertrek naar buitenland

De opbouw van AOW stopt op het moment dat je officieël emigreert als je nog niet pensioengerechtigd bent. Op de site van de SVB kan je meer lezen over vrijwillig bijverzekeren in zo’n situatie. Ook kan je online een proefberekening maken hoeveel premie het vrijwillig bijverzekeren kost en hoeveel je tot nu toe opgebouwd hebt.

Heb je een WIA-, WAO-, Wajong- of WAZ-uitkering?
Lees dan op deze site van het UWV of je jouw uitkering mee mag nemen naar Hongarije.

Hé, die grote scheur is me tijdens de bezichtiging helemaal niet opgevallen…

Verborgen gebreken

Kom je dingen tegen nadat je eigenaar bent geworden van de woning die je tijdens de bezichting niet zag of heb kunnen zien (overheen geschilderd of een kast die ervoor stond). En kom je daar nu pas achter. Of zei de makelaar dat “het wel goed komt” of “het valt wel mee”.

Je koopt een woning in de staat zoals deze het is. Kijk bij het kopen van een woning in Hongarije niet met een Nederlandse bril naar het aankoopproces! Standaard komt er namelijk in het koopcontract te staan dat je de woning koopt in de technische staat zoals die op dat moment is.

Verstand van zaken

Het beste is dus om tijdens de bezichtiging de woning te bekijken met iemand die verstand heeft van bouwkunde. En dan met name van de Hongaarse bouwmethoden. Let vooral goed op als er aan gehobbyd is door misschien wel Nederlanders die zonder enige (Hongaarse) bouwkundige kennis aan de slag zijn geweest. Als je dus gebreken ziet tijdens de bezichtiging laat dit dan opnemen in het koopcontract. Spreek een bedrag af wat je achterhoudt als het echt niet in orde is.

En let heel goed op of lemen muren niet afgewerkt zijn met gipsplaten. Hier kunnen lemen muren absoluut niet tegen omdat de vochthuishouding van slag raakt. En dit laatste heeft een ontzettend negatief effect op een lemen muur. Lemen muren zijn over het algemeen niet heel strak gestuct.

Electriciteit

In Hongarije werken de apparaten met dezelfde stekkers als dat we in Nederland kennen. Je hebt dus geen verloopstekker nodig. Ook het voltage is vergelijkbaar met Nederland: 220/230 V. Het is tijdens slecht weer wel eens mogelijk dat de stroom tijdelijk uitvalt, maar dit is eerder uitzondering dan regel. Het electriciteitsnetwerk in Hongarije is over het algemeen van goede kwaliteit.

Uitbreiden electra-aansluiting

Als je in je woning een zwaardere aansluiting wilt hebben voor je electra, dan zal je de hoofdaansluiting moeten laten aanpassen. Dit mag je uiteraard niet zelf doen.

Je belt hiervoor met de E-on, je kan in het keuzemenu kiezen voor een Engelssprekende medewerker. Op de site van de E-on staat in het Engels staat vermeld wanneer je ongeveer in het telefonische menu moet drukken en op welke toets om een Engelssprekende medewerker aan de lijn te krijgen. Dat is erg handig om te weten, want het keuzemenu is in het Hongaars.

Klantnummer bij de hand houden

Je hebt je klantnummer nodig, en er worden allerlei controlevragen gevraagd, zoals adres, naam, geboortedatum, geboorteplaats en uiteraard de naam van je moeder. Dan moet je vertellen dat je de hoofdaansluiting wilt verzwaren. Dit alles gaat dan natuurlijk in het Engels. Vervolgens krijg je een website opgenoemd waarop je in jouw omgeving een gecertificeerde elektromonteur kunt zoeken die de hoofdaansluiting zou mogen aanpassen.

Pas ter plekke kan deze monteur beoordelen of de hoofdaansluiting kan worden verzwaard. Ondertussen heeft de E-on een aantal formulieren per post naar jouw adres in Hongarije opgestuurd. De elektromonteur helpt dan met het invullen van het juiste formulier (hij weet welk formulier uiteindelijk ingevuld moet worden).
Let wel, je betaalt per extra Ampère waarin je de hoofdaansluiting wilt verzwaren een bepaald bedrag.

E-on kent geen en/of contract

De handtekening van degene op wiens naam de E-on aansluiting staat moet het aanvraagformulier ondertekenen. Er is maar een persoon die een contract heeft met de Eon, er is geen en/of contract mogelijk.

Na het ontvangen van het formulier door de E-on wordt alles in werking gezet. Het kan trouwens wel een half jaar duren voordat je aansluiting verzwaard is. Bij ons duurde het een half jaar.

Onderhoud van de woning

Je Hongaarse huis zal je ook moeten onderhouden. Al is het alleen maar de jaarlijks terugkerende zaken die gedaan moeten worden. Bijvoorbeeld de dakgoten leegmaken van blaadjes en takjes, omdat je anders een overstromende dakgoot kunt krijgen en dan zou weer kunnen zorgen voor een lekkage. Daarnaast voorkomt het ook dat er regenwater tegen je muur aankomt. En dat is het laatste wat je wilt, vooral met een lemen huis.

Goede vakmensen lastig te vinden

Het is vrij lastig om goede vakmensen te vinden die hun afspraken (op tijd) nakomen. Ook zijn de prijzen voor goede vakmensen steeds hoger. En zijn vaak ook niet op korte termijn in te huren. Het is vrijwel onmogelijk om nog een vakman te vinden die voor HUF 1.000 per uur wil werken. Dit is omgerekend zo’n 3 euro. Die tijden zijn ondertussen echt wel voorbij. En als je toch iemand vindt die wil werken voor die prijs, dan is meestal de kwaliteit er ook naar.

Hongaarse prijzen?

Prijzen die we voorbij zien komen die genoemd worden door Nederlanders en Duitsers beginnen bij de HUF 3.000 per uur. Dat is omgerekend zo’n 10 euro per uur. Nog steeds niet te vergelijken met de prijzen die we in Nederland gewend zijn.
Kijk er trouwens niet vreemd van op dat houtwerk niet altijd afgelakt wordt. Er is veel kaal hout te zien in Hongarije.

Verbouwen van je huis in Hongarije

Veel mensen denken dat het Hongarije heel makkelijk is met betrekking tot verbouwingen en vergunningen. Dat je alles maar kan bouwen en verbouwen wat je maar wilt. Niets is minder waar.

Vraag altijd na bij het district (járás) waar jouw dorp onder valt waar je wel en waar je niet een vergunning voor aan moet vragen. Of je wel mag bouwen maar dat er een meldingsplicht is. Er is namelijk gewoon (uitgebreide) strenge regelgeving omtrent (ver)bouwen waar je aan moet voldoen.

In sommige gevallen is zelfs het verplicht om een architect erbij te betrekken die bouwtekeningen en berekeningen moet maken voor een aanvraag van een vergunning. Ook zomaar een heel woongebouw slopen is over het algemeen vergunningplichtig. Zwart werken wordt ook zwaar bestraft. In het digitale bouwboek, dat verplicht is bij grote (vergunningsplichtige) verbouwingen, moet per dag worden bijgehouden welk bedrijf welke werkzaamheden uitvoert. Er moet zelfs vastgelegd worden op welke dagen er niet gewerkt wordt. Een Hongaarse ambtenaar kan ten alle tijden even, zonder afspraak, een kijkje komen nemen op de bouwlocatie.

Je kan een controle van de Hongaarse overheid verwachten als je bouwt zonder vergunning. Je kan gedwongen worden om veranderingen terug te draaien en kun je daarnaast ook nog een forse boete opgelegd krijgen.

TIP: Als je een officiële factuur krijgt van een bouwbedrijf of aannemer, dan zullen zij vooraf om jouw belastingnummer vragen. Jouw belastingnummer en adres zijn ze namelijk verplicht op te nemen in de factuur.
Krijg je geen factuur, dan weet je zeker dat het zwart is gegaan. Er wordt dan geen belasting afgedragen aan de Hongaarse overheid. Dit is belastingontduiking en strafbaar.

Link naar bouwwetgeving
Kaposvár
Szigetvár
Dombóvár

Alle regelgeving is op landelijk niveau geregeld, aanvulling op deze wetgeving kunnen lokaal zijn vastgelegd (navragen bij járás waar jouw huis onder valt).

Schoorsteen laten vegen

Het is belangrijk en verplicht om jaarlijks je schoorsteen te laten vegen door een erkende schoorsteenveger. De burgemeester (polgármester) of je buurman kan je meestal wel een naam geven van een schoorsteenveger. Online kan je ook een afspraak maken. Als de schoorsteen geveegd is, dan krijg je een bewijs daarvan. Mocht er brand komen dan moet je zo’n bewijs hebben en kunnen tonen aan je verzekeraar, anders mag je de schade zelf betalen.

Wilde dieren en natuur

In Hongarije kan je nog veel loslopend wild tegenkomen. Herten, reeën, vossen, fazanten en wilde zwijnen en die lopen gewoon los. In sommige gebieden loopt er echt heel erg veel. Let vooral op als het schemert, dan willen ze nog wel eens zomaar de weg oversteken vanuit het niets. Maar ook in het voorjaar en in de zomer zijn ze veel aan de wandel. Pas vooral in de bosomgevingen je snelheid aan. Ze schieten vanuit het niets de weg op.

Vossen zijn heel brutaal en gaan op roverstocht op zoek naar eten zoals kippen. Wilde zwijnen zijn op zoek naar eten en wroeten daarbij door de grond. En als wilde zwijnen kleintjes bij zich hebben dan kunnen ze zich uit verdediging agressief opstellen naar mensen. Herten en reeën houden van jonge en nieuwe boompjes, daar knabbelen ze lekker aan de schors. Als je zelfvoorzienend wilt leven dan is het van belang om te weten dat je misschien wel een stuk van je grond af moet zetten om de gewassen te beschermen tegen reeën, konijnen en andere dieren op zoek naar lekkere hapjes.

Boompjes aanplanten

Dus als je jonge boompjes plant en je wilt ze groter laten groeien dan moet er of een hek neerzetten om je terrein, waar ze niet over heen kunnen springen of je moet de boom zelf beschermen door er bijvoorbeeld gaas omheen te doen. Maar die moet wel minimaal 2 meter hoog zijn, want de herten en reeën komen heel hoog. En wat ook schijnt te helpen is een mengels van koeienmest, kalk en urine. Tja, dat hebben we zelf nog niet geprobeerd bij onze nieuwe bomen.

Tip: in de gemeentelijke verordening staat meestal ook een passage over bomen en afstanden tot de erfgrenzen. Per type boom of struik valt te lezen hoeveel meter je van een erfgrens deze mag aanplanten. Vaak is de gemeentelijke verordening terug te vinden op de website van het dorp of de stad. Kan je dit niet vinden op internet of is je Hongaars niet zo goed, vraag dan de burgemeester van het dorp om raad.

Toeristisch ontwikkelen

Misschien wil je jouw terrein wel ter beschikking stellen aan vrienden en familie. Die mogen meestal wel bij jou op het terrein staan op voorwaarde dat je daar geen geld voor vraagt of goederen krijgt die een waarde hebben. Vaak stelt de gemeente dan een schrijven op waarin je verklaart geen vergoeding te vragen.
Beste is het navragen bij de gemeente waar je onder valt (járás).

Soms lees je wel eens in een advertentietekst bij de nederlandse makelaars “ideaal als camping, B&B of camperplaats”. Realiseer je dat dit ab-so-luut niets zegt over de juridische kant en dat het al helemaal betekent dat je juridisch gezien daar zomaar aan de slag kan met een toeristische onderneming. Het betekent alleen maar dat een grondstuk groot genoeg zou kunnen zijn of een gebouw groot genoeg zou kunnen zijn. Meer niet.

Wil je het wél commercieel ontwikkelen, dan zal er veel meer moeten gebeuren, wil je dit officieel doen.
Ten eerste is het goed om te weten dat een camping vanaf negen plaatsen altijd een vergunning nodig is. Lees meer over aan welke eisen er worden gesteld aan een vergunning voor een camping van 9 of meer plekken in deze wettekst (in het Engels).

Aan welke eisen je moet voldoen bij een meldingsplicht, dus minder dan 9 plaatsen (maar weer met extra andere voorwaarden), lees je hieronder. Het is dus niet zo dat een camping met 8 plekken zomaar kan zonder regels of meldingsplicht.

Minicamping of B&B starten?

Wil je kleiner blijven dan negen plekken (dus een zogenaamde minicamping) dan heb je te maken met een meldingsplicht bij de gemeente.
Ook dan heb je te maken met uitgebreide regelgeving en controles. Bijvoorbeeld een maximaal aantal gasten per dag, een maximaal aantal bedden (per dag) en nog veel meer voorschriften en regels. Lees meer hierover in deze wettekst 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet.

Als je zonder melding aan de slag gaat, kan je een controle krijgen en aan de hand daarvan kan je een pittige boete verwachten.

En eten verzorgen of broodjes leveren of wat dan ook met eten te maken heeft, is ook aan allerlei strenge regels verbonden. In deze wettekst valt ook te lezen waar je allemaal aan moet voldoen als je een officieël een Bed and Breakfest wilt starten of een vakantiewoning wilt verhuren.

Verhuren als vakantiehuis

Als je niet definitief of nog niet definitief verhuisd naar Hongarije dan kan je natuurlijk ook je huis als vakantiehuis verhuren. Misschien wel alleen aan vrienden en familie. Maar je kan ook gaan verhuren aan mensen die je niet kent. Er zijn diverse websites waarop je (betaald) je woning kan adverteren voor verhuur. Je hebt dan natuurlijk wel iemand nodig die in de buurt woont en bijvoorbeeld de sleutels.

Verhuurinkomsten

Officieel moeten de verhuurinkomsten aan de Hongaarse belastingdienst worden opgeven. Ook moet je in de meeste gemeenten in Hongarije bijhouden wie van wanneer tot wanneer blijft in de vakantiewoning omdat er in sommige gemeenten per dag toeristenbelasting betaalt moet worden aan de gemeente. Er zijn diverse voorschriften in deze wettekst (o.a. drinkwater moet voorhanden zijn) waar je aan moet voldoen, onder andere heb je een meldingsplicht richting de gemeente.

Voor alle toeristische ontplooiing geldt: het water moet van drinkwaterkwaliteit zijn, het moet officieel getest worden. Bij een eigen waterbron moet er dus een zuiveringsinstallatie worden geïnstalleerd om er (hopelijk) drinkwaterkwaliteit van te kunnen maken.

Nieuwe wetgeving 2019 – verplichte registratie gasten doorgeven

Daarnaast is er in 2019 nieuwe wetgeving bijgekomen waarin wordt aangegeven dat je ook nog eens van je gasten bepaalde gegevens moet doorgeven aan de Hongaarse Toeristen Bond van de overheid.

Accomodaties (zoals (mini)campings, verhuurhuizen, vakantiehuizen, hotels en B&B’s) moeten uiterlijk 31 december 2019 zich melden bij de notoir van het járás waar ze onder vallen. Je bent verplicht via een speciale online portal (voor accomodaties met maximaal 8 kamers en maximaal 16 bedden is er een gratis App) gegevens van je gasten door te geven aan de Hongaarse Toeristen Bond.

De controle op illegale (lees niet belastingbetalende) minicampings is hiermee geopend. Je meer verdiepen in deze materie? Lees dan dit onderstaande document “NTAK_registratie_2019” eens goed door, het is een Google Translate vertaling naar het Nederlands. Dus het leest een beetje vreemd.

Maar het geeft een goed beeld hoe Hongarije omgaat met ontwikkeling van toerisme.

Nieuwe regels bij reclame voor accomodaties per oktober 2020

Verdere verscherping van controle op belastingontduiking is doorgevoerd. Per oktober 2020 is het verplicht om bij reclame voor een accomodatie (vakantiehuis, kamer (B&B), kamperen etc.) het registratienummer en type te vermelden.

De aanmelding van accomodaties moet gedaan worden bij de Hongaarse Toeristenbond (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ NTAK).
Vermeld moet worden: regisztrációs számá (registratienummer) en típusá (type). Deze moeten duidelijk vermeld worden op de website of andere (al dan niet digitaal) vormen van reclame.

eigen_content