Hebben

Overdrachtsbelasting

Als de koop rond is, krijg je qua belasting in Hongarije meestal alleen nog maar te maken met de overdrachtsbelasting. In Hongarije is de overdrachtsbelasting 4%. Dus koop je een huis van € 40.000 dan is de overdrachtsbelasting € 1.600. Er zijn gemeenten waar je nog te maken krijgt met een lokale belasting, maar dat zijn over het algemeen erg lage bedragen.

Bij onze aankopen kregen wij binnen een maand al een aangetekende brief bij ons thuis van de Hongaarse belastingdienst met daarin het bedrag dat we moesten betalen.

Wie gaat het gras maaien?

Grasmaaien verplicht

Het is in Hongarije verplicht om je grondstuk te onderhouden. Nu hoeft het gras er niet continue uit te zien als een strakke golfbaan of voetbalveld, maar als het een halve meter hoog staat (en het is duidelijk te zien dat er niet gemaaid wordt) dan mag de burgemeester op jouw kosten iemand regelen om jouw gras te maaien.

Dat is dus op jouw kosten (niet goedkoop) en je kan daarbij ook nog eens een boete krijgen (ook niet goedkoop). Dus regelmatig maaien of het uitbesteden aan iemand anders, zodat je jouw vakantie niet alleen maar aan het grasmaaien bent. Tenzij dat een hobby is of wordt natuurlijk.

Onroerend goed belasting

De WOZ-belasting zoals we in Nederland kennen die jaarlijks betaald moet worden, kennen ze in Hongarije niet. De belasting die je wel moet betalen is de overdrachtsbelasting, dat is een laag percentage over de koopprijs (zo’n 4%).

Meestal krijg je binnen een half jaar deze belastingaanslag (wij al zelfs binnen een maand). Even een voorbeeld hoe het in Hongarije werkt, zou je deze aanslag niet betalen, dan wordt dat als opmerkingen op het kadaster gezet, er zit dus dan een belastingschuld op je woning.

Parlagfű en boetes

Dit is een onkruid met gele bloemetjes dat heel snel uitbreid en waar heel veel mensen ontzettend allergisch voor zijn. In het Nederlands heet dit plantje de ambrosia. In Nederland groeit deze plant ook, maar is deze plant niet verboden, maar in Hongarije ben je verplicht om dit plantje te bestrijden als deze op jouw grond staat.

Dit is ook een van de redenen waarom je verplicht bent om je gras te maaien. In sommige gebieden vliegen ze zelfs met helikopters rond om foto’s te maken van plekken waar ambrosia groeit. Via het kadaster vinden ze dan uit wie de eigenaar het land is. Dan krijg je een boete en de verplichting om deze plantjes te verwijderen.

TIP: Geen idee hoe de parlagfű er uitziet? Vraag je Hongaarse buurman of buurvrouw eens, die weet je dat geheid te vertellen of aan te wijzen.

Gemeentelijke belasting

De gemeentelijke belastingen zijn in vergelijking met Nederland in Hongarije een heel stuk lager. Van Nederlanders heb ik bedragen gehoord van enkele tientjes per jaar, die woonden dan in dorpen. Daar tegenover staat dat een gemeente andere taken heeft dan dat wij kennen in Nederland. Het kan uitmaken of je de woning permanent bewoond of alleen maar als vakantiehuis gebruikt, er worden dan andere tarieven gehanteerd.

TIP: Vraag bij buren of burgemeester na wat de gebruiken zijn dan jouw dorp (bijvoorbeeld verplichting om zelf stoep schoon te houden). Misschien dat de gemeentelijke belasting in een stad als Budapest wel eens een stuk hoger zou kunnen liggen.

Wilde dieren

In Hongarije kan je nog veel wild tegenkomen. Herten, reeën, vossen, wilde zwijnen en die lopen gewoon los. En het zijn er sommige gebieden echt heel erg veel. Let vooral op als het schemert, dan willen ze nog wel eens zomaar de weg oversteken vanuit het niets. Maar ook in het voorjaar zijn ze veel aan de wandel.

Vossen zijn heel brutaal en gaan op roverstocht op zoek naar eten. Wilde zwijnen zijn op zoek naar eten en wroeten daarbij door de grond. En als wilde zwijnen kleintjes bij zich hebben dan kunnen ze zich uit verdediging agressief opstellen naar mensen. Herten en reeën houden van jonge en nieuwe boompjes, daar knabbelen ze lekker aan de schors.

Dus als je jonge boompjes plant en je wilt ze groter later groeien dan moet er of een hek neerzetten om je terrein waar ze niet over heen kunnen springen of je moet de boom zelf beschermen door er bijvoorbeeld gaas omheen te doen. Maar die moet wel tot heel hoog zijn, want de herten en reeën komen heel hoog.

Verhuren als vakantiehuis

Als je niet definitief of nog niet definitief verhuisd naar Hongarije dan kan je natuurlijk ook je huis als vakantiehuis verhuren. Misschien wel alleen aan vrienden en familie. Maar je kan ook gaan verhuren aan mensen die je niet kent. Er zijn diverse websites waarop je (betaald) je woning kan adverteren voor verhuur. Je hebt dan natuurlijk wel iemand nodig die in de buurt woont en bijvoorbeeld de sleutels.

Officieel moeten de verhuurinkomsten aan de Hongaarse belastingdienst worden opgeven. Ook moet je in de meeste gemeenten in Hongarije bijhouden wie van wanneer tot wanneer blijft in de vakantiewoning omdat er in sommige gemeenten per dag toeristenbelasting betaalt moet worden aan de gemeente.

Daarnaast is er in 2019 nieuwe wetgeving bijgekomen waarin wordt aangegeven dat je ook nog eens van je gasten bepaalde gegevens moet doorgeven aan de Hongaarse Toeristen Bond van de overheid.

Schoorsteen laten vegen

Het is belangrijk en verplicht om jaarlijks je schoorsteen te laten vegen door een erkende schoorsteenveger. De burgemeester (polgarmester) kan je meestal wel een naam geven van een schoorsteenveger. Als de schoorsteen geveegd is, dan krijg je een bewijs daarvan. Mocht er brand komen dan moet je zo’n bewijs hebben en tonen, anders mag je de schade zelf betalen.

En wat als ik mijn woning weer heel snel wil verkopen?

Winstbelasting na verkoop

Als je heel snel het huis al weer verkoopt, dan moet je over de winst belasting betalen, wel mag je uitgaven die je hebt gedaan voor het huis van de winst afhalen. Vraag altijd een belastingadviseur na, want regels kunnen veranderen. Op dit moment, in 2019, lees ik op internet dat je na vijf jaar geen winstbelasting meer hoeft te betalen.

Lákcímkártya, het adreskaartje

Een lákcímkártya is vertaald een woonadreskaart. Deze adreskaart heb je absoluut nodig als je definitief wilt verhuizen naar Hongarije. Maar ook om bijvoorbeeld een adokaartje aan te vragen, dat is een belastingkaartje zodat je een auto kan invoeren. Het belastingkaartje is trouwens niet gekoppeld aan het hebben van een lákcímkártya.

Op het moment dat je de aanslag van de overdrachtsbelasting per brief thuis gestuurd krijgt, dan kan je op die brief ook je belastingnummer vinden. Daarna kun je langs de belastingdienst om je ado-kaartje op te halen. En ook om een Hongaarse ziektekostenverzekering af te kunnen sluiten (maar om een auto te kopen of te importeren heb je wel weer een lákcímkártya nodig).

Niet op alle woningen kan een lákcímkártya aangevraagd worden. Een wijnhuisje kan je meestal niet een lákcímkártya aanvragen. Dus als het goed is heb je van tevoren gevraagd of je een adreskaartje kan aanvragen op die woning.

Hieronder een rijtje van welke papieren/zaken je nodig hebt om een lákcímkártya aan te vragen bij de “Bevándorlási És Állampolgársági Hivatal” (BÁH). Een soort “immigratiekantoor”.

De openingstijden en adressen zijn online te vinden. Je gaat naar de hoofdstad van het comitaat. Voor de populaire comitaten; Baranya – Pécs, Somogy – Kaposvár, Tolna – Szekszárd.

 • regelmatig inkomen (min. ongeveer € 350) hebt of een vermogen hebt van ongeveer € 1400,- (bankafschriften of cash tonen)
 • een koopcontract (eigendomspapieren)
 • een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart of paspoort)
 • een Europese ziektekostenkaart (de EHIC).

Hé, die grote scheur is me tijdens de bezichtiging helemaal niet opgevallen…

Verborgen gebreken

Kom je dingen tegen nadat je eigenaar bent geworden van de woning die je tijdens de bezichting niet zag of heb kunnen zien (overheen geschilderd of een kast die ervoor stond). En kom je daar nu pas achter. Of zei de makelaar dat “het wel goed komt” of “het valt wel mee”.

Dan heb je pech. Je koopt een woning zoals het is. Kijk bij het kopen van een woning in Hongarije niet met een Nederlandse bril naar het aankoopproces! Standaard komt er namelijk in het koopcontract te staan dat je de woning koopt in de technische staat zoals die op dat moment is.

Het beste is dus om tijdens de bezichtiging de woning te bekijken met iemand die verstand heeft van bouwkunde, en met name ook de Hongaarse bouwmethoden. Let vooral goed op als er aan gehobby’d is door misschien wel Nederlanders die zonder (Hongaarse) bouwkundige kennis aan de slag zijn geweest. Als je dus gebreken ziet tijdens de bezichtiging laat dit dan opnemen in het koopcontract, spreek een bedrag af wat je achterhoudt als het echt niet in orde is.

Uitbreiden electra-aansluiting

Als je in je woning een zwaardere aansluiting wilt hebben voor je electra, dan zal je de hoofdaansluiting moeten laten aanpassen. Dit mag je uiteraard niet zelf doen.

Je belt hiervoor met de E-on, je kan in het keuzemenu kiezen voor een Engelssprekende medewerker. Op de site van de E-on staat in het Engels vermeld wanneer je ongeveer in het telefonische menu moet drukken op welke toets om een Engelssprekende medewerker aan de lijn te krijgen. Dat is erg handig om te weten, want het keuzemenu is in het Hongaars.

Je hebt je klantnummer nodig, en er worden allerlei controlevragen gevraagd, zoals adres, naam, geboortedatum, geboorteplaats en uiteraard de naam van je moeder. Dan moet je vertellen dat je de hoofdaansluiting wilt verzwaren. Vervolgens krijg je een website opgenoemd waarop je in jouw omgeving een gecertificeerde elektromonteur kunt zoeken die de hoofdaansluiting zou mogen aanpassen.

Pas ter plekke kan deze monteur beoordelen of de hoofdaansluiting kan worden verzwaard. Ondertussen heeft de Eon een aantal formulieren per post opgestuurd. De elektromonteur helpt dan met het invullen van het juiste formulier. Let wel, je betaalt per extra Ampère waarin je de hoofdaansluiting wilt verzwaren een bepaald bedrag.

Let op, de handtekening van degene op wiens naam de E-on-Aansluiting staat moet ondertekenen. Er is maar een persoon die een contract heeft met de Eon, het is geen en/of mogelijk.

Na het ontvangen van het formulier door de E-on wordt alles in werking gezet. Het kan trouwens wel een half jaar duren voordat je aansluiting verzwaard is. Bij ons duurde het een half jaar.

Wat moet ik allemaal regelen en bij welke organisatie als ik een koopwoning heb in Hongarije?

Stappenplan administratieve afhandeling

Dit is het onderdeel waar veel Nederlandstalige makelaars je bij helpen. Soms als onderdeel van een courtage, soms als aparte (betaalde) service. Op internet ben ik bij Nederlandstalige makelaars bedragen voor deze service tegengekomen zelfs oplopend tot zo’n € 3.200.

Ook zijn er (Nederlanders) die zich alleen richten op het administratief ondersteunen van Nederlanders en Belgen, tegen betaling uiteraard. Want als je het lijstje hieronder ziet, zal je zelf een inschatting kunnen maken hoeveel tijd dit in beslag neemt. Reken dat eens terug naar de uurprijs die je betaalt voor dit soort service die geboden wordt om jou te ondersteunen bij deze administratieve stappen.

Voor het overzicht zal ik een opsomming maken van wat er geregeld moet worden en welke zaken optioneel zijn. Als je een beetje handig bent, en je Engels of Duits kunt spreken en een beetje lef hebt, dan kun je dit allemaal zelf doen. Iedereen die dit eerder zelf heeft doorlopen kan je daar makkelijk in helpen of adviseren.

 • Erg handig: lákcímkártya (woonadreskaart) bij BAH
 • Verplicht bij verblijf langer dan 3 maanden: regisztrációs igazolás bij BAH
 • Handig: bankrekening openen (bijvoorbeeld OTP, Raifeissen)
 • Handig: opvragen ado-kaartje (belastingnummer) bij NAV kantoor (heb je nodig om bijvoorbeeld oud ijzer te mogen wegbrengen)
 • Verplicht: betaling overdrachtsbelasting (je krijgt de brief toegestuurd)
 • Verplicht: E-on contract regelen (altijd E-on)
 • Optioneel: waterbedrijf contract regelen (als er een openbare wateraansluiting is)
 • Aan te raden: woonhuisverzekering (bijvoorbeeld Allianz)
 • Optioneel: internetabonnement (kan alleen met lákcímkártya, bijvoorbeeld Vodafone)
 • Optioneel: Nederlandse auto op Hongaars kenteken zetten (is administratief wel de meest uitdagende, lákcímkártya is nodig) (valt meestal niet onder de “service” van de makelaars)

Als we nou het bovenstaande lijstje omzetten in de tijd die wij ervaren hebben, dan komen we op deze optelling aan uren. Reistijd even niet meegerekend.
Lákcímkártya en regisztrációs igazolás – tegelijkertijd – 4 uur
Bankrekening – 2 uur
Ado-kaartje – 0,25 uur
Overdrachtbelasting – 0,25 uur
E-on contract – 2 uur
Waterbedrijf – 2 uur
Woonhuisverzekering – 2 uur
Internetabonnement – 2 uur
Auto op kenteken – 10 uur
Daarmee komen wij op totaal 24,5 uur, exclusief reistijd. Dus pak ‘m beet, inclusief reistijd, vier volledige werkdagen aan regelen en reizen. Weet dus waarvoor je betaalt als je een service hiervoor inhuurt. Hou rekening met de openingstijden van de instanties. Deze zijn niet allemaal elke werkdag geopend.

Stel je betaalt € 2.000 hiervoor. Snel rekensommetje: 2.000 delen door 32 uur (4 werkdagen X 8 uur) = uurprijs van € 62,50. Een Hongaar verdient veel als die € 10 per uur verdient! Een Hongaarse prijs voor deze service zou dus zijn € 320!!


Tip 1: “Nyitvatartás” betekent “openingstijden”.

Tip 2: Zoek van te voren uit of er een alternatieve kantoor is voor als je een medewerker treft die geen Engels of Duits spreekt.Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een woning in Hongarije heb?

Terugkerende vaste kosten

Hongarije is in vergelijking met Nederland goedkoop, maar het is natuurlijk niet gratis, ook niet in Hongarije. Hier een overzichtje van de vaste kosten waar je rekening mee moet houden als een koopwoning in Hongarije hebt.

 • € 25 water (als je geen eigen waterbron hebt)
 • € 50 electriciteit
 • € 15 internetabonnement
 • € 10 gemeentelijke belasting
 • € 13 woningverzekering (brand en inboedel)

De de vaste lasten zijn bij elkaar opgeteld € 113. Is natuurlijk wel een gemiddeld bedrag.

Heb je een auto dan moet je gemiddeld zo’n € 20 per maand rekening houden voor je autoverzekering en de autobelasting (loopt via de gemeente). Tanken is wel goedkoper dan in Nederland.