Kopen

Direct kopen van de eigenaar

Natuurlijk is het ook mogelijk om direct van de al dan niet Hongaarse eigenaar te kopen, zonder tussenkomst van een Nederlandstalige of Hongaarse makelaar. Je bent niet verplicht dit te laten verzorgen door een makelaar. Via via kan je tegen een leuke woning aanlopen. Of via Facebook, daar zijn ook heel veel groepen te vinden met te koop staande woningen in Hongarije. Of zoals sommigen zeggen: “Het huis heeft mij gevonden”.

Als je de woning bekeken hebt en een koopprijs afgesproken hebt is de eerste stap die je dan doet contact opnemen met een Hongaarse advocaat. Dit is, in tegenstelling tot een makelaar, wel verplicht. Betaal niet alvast een bedrag aan de verkoper! Eerst naar de advocaat, die gaat dan allerlei zaken controleren bij het kadaster. Zijn er bijvoorbeeld schulden of beslagleggingen geregistreerd op het huis. Maar ook of de verkoper wel de (enige) wettige eigenaar is. De advocaat maakt een verkoopcontract op.

Mag ik wel een woning kopen zonder makelaar?

Advocaat bij aankoop

De rol van een advocaat in Hongarije is anders dan in Nederland. De advocaat stelt het koopcontract op. Zorg dat je weet wat er in staat, dus is het in het Hongaars laat het dan vertalen naar een taal die je wel kan lezen. Een makelaar erbij hebben tijdens het aankoopproces is dus niet verplicht, maar kan dus wel handig zijn als je niet goed Duits of Engels spreekt.

De avocaat regelt ook dat bij het kadaster de papieren opgevraagd worden. Als je het wil vergelijken met Nederland heeft de advocaat meer de rol van notaris.

De kosten van de advocaat zijn niet Nederlands. Wij zelf waren voor een contract omgerekend iets van € 230 kwijt. Dat lukt je in Nederland niet.

Daarnaast hebben wij eerst de koopovereenkomst getekend, maar we waren nog niet meteen eigenaar. Blijkbaar moest eerst een rechter nog kijken naar het contract of alles wel goed doorlopen was. Al met al waren wij pas een maand na het tekenen pas officieel eigenaar (zal er wel aan liggen dat wij in het buitengebied een woning hebben gekocht). Of dit binnen de bebouwd kom ook zolang duurt, dat weet ik niet.

Namen van advocaten

Hieronder een aantal namen van advocaten (ügyvéd) die benoemd worden door andere Nederlanders die je voor zijn gegaan in het kopen van een woning. De advocaten die in deze lijst staan, zijn degene die worden benoemd die een van deze talen spreekt: Engels, Duits of Nederlands. Het feit dat ze hieronder op een lijstje staat is geen garantie voor kwaliteit of iets dergelijks.

Dus als je een woning wilt kopen zonder makelaar, neem dan contact op met een advocaat die Engels, Duits of Nederlands spreekt als je zelf geen Hongaars spreekt. We hebben het zelf ook wel eens geprobeerd met een tolk erbij, maar dat vonden wij zelf niet zo’n succes.

 • Dr. Fekete Lászlo – Kaposvár (Somogy) – Hongaars en Engels
 • Dr. Németh Tímea – Dombóvár (Tolna) – Hongaars en Engels
 • Dr. Csaba Rumi – Budapest (Pest) – Hongaars en Nederlands
 • Dr. Mate Erno – Kaposvár (Somogy) – Hongaars en Duits
 • Dr. Boda Robert – Kaposvár (Somogy) – Hongaars en Engels
 • Dr. Hergenröder Tamás – Pécs (Baranya) – Hongaars, Engels en Duits
 • Dr. Horváth Máté – Szeged (Csongrád) – Hongaars en Engels
 • Dr. Dobák Nándor – Kiskunfélegyháza (Bács-Kiskun) – Hongaars en Engels
 • Dr. Erdősy Tamás – Keszthely (Zala) – Hongaars en Engels
 • Dr. Vasarheyi Janos – Iregszemcse (Somogy) – Hongaars en Engels
 • Dr. Pintér Gyula – Balatonboglár (Somogy) – Hongaars en Duits
 • Dr. Halász Lajos – Kaposvár (Somogy) – Hongaars en Engels

Als ik nog meer advocaten tegenkom die naast Hongaars, Engels of Duits spreken dan zullen die hier ook worden toegevoegd.

De namen in Hongaars zijn trouwens voor onze Nederlandse begrippen omgedraaid. Bij de namen hierboven staat de volgorde op de Hongaarse manier.
Als wij het hebben over Piet Jansen, dan zou een Hongaar zeggen “Jansen Piet”. En als het de vrouw van Piet zou zijn dan wordt het “Jansenné Piet”, maar die vorm begint een beetje uit de mode te raken.

Of toch liever ontzorgen…

Ook al is het zoeken en kopen van een woning in Hongarije niet echt moeilijk, er zijn situaties waarin het toch wel makkelijk kan zijn om een Nederlandstalige makelaar in de arm te nemen.

Dit kan zijn omdat je helemaal geen zin hebt om alle rompslomp uit te zoeken en regelen. Misschien dat je niet goed (genoeg) Duits of Engels spreekt. Dan kan het toch wel makkelijk zijn om heel makkelijk in het Nederlands te kunnen praten, mailen of bellen.

Via Google kan je heel makkelijk Nederlandstalige makelaars vinden. Vooral in het Zuidwesten (Baranya, Somogy en Tolna) is er een flink aantal van hun te vinden. De meningen van klanten over hoe ze te werk gaan lopen sterk uiteen, van heel positief tot heel negatief.

Lákcímkártya, het adreskaartje

Een lákcímkártya is vertaald een woonadreskaart. Deze adreskaart heb je absoluut nodig als je definitief wilt verhuizen naar Hongarije. Maar ook om bijvoorbeeld een adokaartje aan te vragen, dat is een belastingkaartje zodat je een auto kan invoeren.

En ook om een Hongaarse ziektekostenverzekering af te kunnen sluiten. Niet op alle woningen kan een lákcímkártya aangevraagd worden. Een wijnhuisje kan je meestal niet een lákcímkártya aanvragen, er zijn wel wat uitzonderingen dat het wel mogelijk is.

Vraag dus altijd als je wilt verhuizen naar Hongarije aan de makelaar of advocaat of er een lákcímkártya aangevraagd kan worden op het adres. Ga er niet vanuit dat het wel kan, controleer voordat je afreist naar Hongarije om de woning te bekijken of het mogelijk is. Anders is het zonde van je tijd.

Tanya kopen en voorkeursrecht

De bij Nederlanders populaire boerderijen in het buitengebied (külterület) hebben een speciale procedures. Een heleboel personen en instanties hebben een voorkeursrecht.

De procedure neemt over het algemeen meer dan een half jaar in beslag. Het begint met het ophangen van de aankondiging van de voorgenomen verkoop dat opgehangen wordt in het gemeentehuis. Zo weten buren en andere boeren in de omgeving dat er landbouwgrond in de verkoop staat. Als zij willen kunnen zij voor hetzelfde koopbedrag de tanya kopen in plaats van de potentiële kopers. Als na een bepaalde tijd niemand uit de buurt zich gemeld heeft om zijn voorkeursrecht uit te oefenen gaat de procedure verder langs allerlei andere instanties.

Dit neemt dus maanden in beslag. Ook voor dit gebied geldt maximaal 1 hectare per persoon. Tenzij je kan aantonen dat je al een boer bent, je zult je dan onder bepaalde voorwaarden als agrariër kunnen registreren bij de NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara), dan zijn er meer mogelijkheden om grotere stukken landbouwgrond te kopen. Voor meer informatie daarover kan je het beste overleggen met een Hongaarse advocaat. De Hongaren zelf lopen trouwens ook tegen deze beperking van maximaal 1 hectare grond per persoon.

Kadaster

Het kadaster in Hongarije is vergelijkbaar met dat in Nederland. Er wordt netjes bij gehouden van wie welk stuk land is, welke soort land het is (landbouw, welk type landbouw (bos, akker, grasland etc.)), maar ook hoe groot het stuk land is. Alleen een advocaat of een notaris mag via een speciaal online systeem via internet deze kadastergegevens downloaden. Er staan namelijk ook gegevens in die betrekking hebben op de huidige eigenaar.

Bijvoorbeeld of er schulden (zoals een belastingschuld) op het huis zitten. Maar ook een hypotheek of iets dergelijks komt op dit deel van het kadaster te staan van de grond. Het kadasteruitreksel bestaat uit 3 delen.
1. de afmeting van de grond, type (belterület, zártkert of külterület), als het külterület is dan staat ook het soort grond erbij (szántó (landbouwgrond) , szőlő (wijngaard), gyümölcsös (fruitboomgaard), kert (tuin), rét (weide), legelő (gyep) (grasland), nádas (riet), erdő (bos) en fásított (bebost)) en welke AK (Aranykorona – gouden kronen) zij waard zijn.

2e deel staat de eigenaar op en voor welk deel ze eigenaar zijn.
3e deel staan dingen als hypotheek, (belasting)schulden, beslagleggingen en gebruiksrechten of plichten.

Bezichtiging

Een leuke woning gevonden die helemaal voldoet aan jouw eisen? Dan is de volgende stap het bekijken van de woning. Sommigen combineren dit met een vakantie en anderen reizen voor een lang weekend af naar Hongarije om een woning te bekijken.

Mijn advies is om altijd wel zelf de woning te bekijken en niet te kopen alleen op basis van foto’s op internet.

De bezichtiging kan dan plaatsvinden met de verkoper of een kennis die de sleutel heeft, of met de verkoper en de makelaar of met alleen de makelaar. Het voordeel van een Nederlandstalige makelaar is dan natuurlijk dat je makkelijk kan praten en je vragen kan stellen.

Tip 1: Maak foto’s tijdens je bezichtiging, meet eventueel wat maten op van ruimtes waar je wat aan zou willen veranderen, bijvoorbeeld de keuken.

Tip 2: Vraag expliciet naar gebreken en laat ze je tonen.

Tip 3: Laat technische apparatuur je werkend tonen. Vaar niet blind op “tuurlijk doet die boiler het, alleen nu niet, want we hebben het water eraf gehaald vanwege de winter”. Als ze echt willen verkopen, dan kunnen ze je ook de boel werkend laten zien.

Ingebruiknamevergunning

Dit is iets dat we in Nederland niet kennen voor gewone woonhuizen. Als er een bouwvergunning is aangevraagd en de werkzaamheden zijn afgerond, dan moet er nog een ambtenaar langs komen om te kijken of er wel gebouwd is volgens de bouwvergunning. Ook moet alles veilig zijn, zoals elektra en gas.

Al deze soort zaken moet worden vastgelegd in een (digitaal) bouwboek. Hierin staan de bouwplannen omschreven, de bouwtekeningen, welke materialen gebruikt worden, een berekening van een eventuele schoorsteen, wie wanneer aan het werk is op de locatie.

Als je een aannemer spreekt die zegt dat dit allemaal niet nodig is, wees dan heel alert! Zonder deze ingebruiknamevergunning kan je problemen krijgen om je in te schrijven op dat adres (als het om een nieuwbouwhuis gaat). En pas na de ingebruiknamevergunning kan de aanpassing of uitbreiding van het oppervlakte van het huis in het kadaster komen.

Let dus altijd goed op of de gebouwen die je ziet tijdens een bezichtiging ook op de kadastertekening staan. Heel belangrijk, anders bestaan de gebouwen niet administratief niet en staan ze er misschien illegaal.

Terrein in gebruik door een ander

Kijk bij een bezichtiging goed of de grenzen kloppen met de kadasterkaart. We hebben zelf bij bezichtigingen meegemaakt dat een hek op een andere plaats stond dan dat die eigenlijk zou moeten staan volgens het kadaster. Het andere land werd door een boer gebruikt. Natuurlijk is het zo dat er afspraken gemaakt zijn tussen de huidige eigenaar en de boer. Maar vraag het altijd voor de zekerheid na, het mooist is natuurlijk dat de afspraken op papier staan.

Vraag ook je advocaat om daar aandacht aan te besteden als iemand anders gebruik maakt van jouw toekomstige te kopen terrein. Misschien zit er wel een pachtovereenkomst op dat stuk grond voor enkele jaren. En kan je dus helemaal niet meteen gebruik maken van jouw stuk grond. Tenzij je niet al dat onderhoud wil hebben, want veel grond is veel onderhoud.

Braakliggend grond zal heel snel volstaan met onkruid en grassen. En dat moet natuurlijk gemaaid worden. Doe je dat niet dan kan je een boete opgelegd krijgen van de gemeente en gaan ze daarnaast op jouw kosten jouw grond maaien.

In de dorpen zijn de grondstukken over het algemeen smal en langgerekt, echte pijpelaars. En vaak hebben de bewoners alleen het voorste deel in gebruik en is het achterste deel in gebruik als echt landbouwgrond. Het kan dus zijn dat dit gedeelte door een boer in de buurt bewerkt wordt en dat er dus bepaalde afspraken (geschreven of ongeschreven) zijn.

Kadasterkaart komt niet overeen met grondstuk

Het is tijdens een bezichting altijd aan te raden om te kijken of er een hekwerk staat. En als deze er staat, of die op de erfgrens of in ieder geval heel dichtbij staat. Is dit anders dan het kadaster (földhivatal) dan is het goed om hier navraag over de doen of je makelaar of de verkoper hier op te wijzen.

Kom je er pas na de koop achter dan is het ook nog een mogelijkheid om het stuk land te laten opmeten door een officiële landmeter van de overheid. Dat hebben wij bij ons grondstuk ook laten doen. We hadden opeens meer grond dan we dachten.

De landmeter meet nauwkeurig je grondstuk op en slaat vervolgens kleine paaltjes in de grond. We zelf hebben daar foto’s van gemaakt, zodat we later altijd zouden kunnen zien waar een paaltje door de landmeter de grond in is geslagen.

Zorg er wel voor dat je dan meteen ook de palen in de grond doet. De landmeter kostte ons hooguit tweehonderd euro, maar dan kun je wel je hek op jouw terrein plaatsen.

Soms zijn er ook afspraken door de huidige eigenaar gemaakt met een boer die een stuk van de grond in gebruik heeft. Misschien zit er zelfs wel een pachtconstructie op, vraag altijd na bij je advocaat als je twijfelt.

Leem, steen, combi of HSB

Veel woningen in Hongarije zijn gebouwd met leem of een combinatie van leem met steen. Hou er rekening mee dat als een woning erg lang leeg heeft gestaan of er lekkages zijn geweest, dat dit heel slecht is voor lemen muren. Soms zelfs zo slecht dat je de muren moet vervangen. Let ook goed op als er Nederlanders zelf gehobbyd hebben met isolatie. Isolatie kan als het niet op de juiste manier is aangebracht heel slecht zijn voor lemen muren.

Let dus op, een woning kan op het eerste gezicht heel goedkoop lijken, maar als de woning van leem is en helemaal opnieuw opgebouwd moet worden, dan kan het duur uitvallen. De Hongaren zelf vinden het meestel niet eens de moeite waard om te renoveren. Die zeggen afbreken en een nieuw huis bouwen. Maar dan heb je natuurlijk niet meer de charme van een authentieke woning.

Sommige huizen zijn wel van steen gebouwd. Het is altijd verstandig om iemand met bouwkundig inzicht te laten kijken naar de woning. Vaak heb je aan boerenverstand ook wel veel.

Let op scheuren, verzakkingen, golvende daken. Het is trouwens niet gebruikelijk om aansluitingen van kozijnen op tegels af te kitten zoals in Nederland. Kom je dit tegen dan zijn ze het niet vergeten, maar het is gewoon niet gebruikelijk.

Is het wel afgekit dan heb je vaak te maken met een woning dat nu van een Nederlander of Belg is. Ook houtskeletbouw zie je wel in Hongarije. Dit is een relatief goedkope manier van bouwen en heeft ook niet een hele zware fundering nodig.

Buitenkeuken

We hebben veel buitenkeukens (zomerkeuken – nyári kónyha) gezien bij woningen. De een mooier dan de ander. Soms is het niet meer dan een tafel met een kookstelletje in een schuurtje waar wij niets eens rechtop in konden staan omdat het plafond zo laag was. En soms tref je een complete buitenkeuken aan.

De buitenkeuken is meer een soort zomerkeuken. Of om bijvoorbeeld jam te maken of andere groenten of fruit te wecken of om geslachte dieren te verwerken. Ja, dat gebeurt nog in Hongarije.

Elektra

Vraag na of er elektra is in de woning. Soms moet de electra in het huis aangepast worden. Of omdat de draden oud zijn of omdat je zelf een uitbreiding wilt van bijvoorbeeld stopcontacten.

Heel af en toe is er een stroomstoring en dan ligt de stroom er een tijdje af, dit kan bijvoorbeeld gebeuren met sneeuw of ander slecht weer.

Als je de woning koopt moet je bij het electriciteitsbedrijf dit doorgeven, vaak bieden makelaars je hierbij aan om te begeleiden om dit te regelen (als je niet zelf erbij kan zijn, dan is het nodig om een machtiging via een advocaat te laten openstellen (de machtiging kostte bij ons een paar tientjes)).

Niet elke Hongaar spreekt namelijk Duits of Engels naast het Hongaars.

Electrameters zitten meestal aan de buitenkant van de woning, en niet zoals in Nederland binnen in de woning. Dit zit aan de buitenkant zodat de opnamemeter van het energiebedrijf de standen kan opnemen zonder dat je daar zelf bij hoeft te zijn. De meter moet dus te lezen zijn door de opnemer.

Ik wil uit Nederland weg, want er zijn zoveel regels in Nederland…

Slopen

Je mag niet zomaar een gebouw afbreken, hiervoor moet je meestal een bouwvergunning aanvragen. Overleg altijd met de gemeente hoe je het beste een vergunning kan aanvragen. Staat op de kadastertekening een gebouw dat er nu niet meer staat, stel daar dan vragen over aan de advocaat. Bespreek het met hem.

Afwijking van de bouwvergunning

Als je ter plekke ziet dat de grote van het gebouw niet gelijk is aan de grootte op de kadastertekening, vraag dan altijd naar een bouwvergunning en een ingebruiknamevergunning. Laat je niet afschepen met “dat zit wel goed”, maar zorg ervoor dat je die officiële papieren hebt gezien voordat je koopt. Als de woning aan je opgeleverd wordt, dan zijn dit soort papieren onderdeel van het huis.

Als die er niet zijn, en je koopt toch de woning, dan bestaat er een kans dat je én een boete krijgt én de niet aangevraagde wijzigingen moet terugbrengen in oude staat. Zeggen dat je de situatie zo gekocht hebt helpt niet. Net zo min als bij door rood rijden zeggen dat je niet wist dat je niet door rood mocht rijden.

Zolder is niet gebruikelijk om te gebruiken

Wat wij in de nederland kennen als zolder is bij de woningen in Hongarije vaak heel anders. Het gedeelte wat wij als zolder kennen wordt meestal helemaal niet gebruikt, niet als woonruimte (bijvoorbeeld een slaapkamer), en zelfs niet eens als een opslagruimte. Er is dan vaak ook geen trap van binnenuit naar boven.

Meestal zit er een luik in de achtergevel om toch op de “zolder” te kunnen komen voor onderhoud, als dat er al is. En als die er is dan moet je vaak er een losse trap tegenaan zetten om naar boven te kunnen komen.

De huizen waar we wel een zolder zagen die in gebruik waren, waren nieuwere huizen en dan vaak zat de opstelling van bijvoorbeeld een zonneboiler daar. Maar wij hebben daar nog nooit slaapkamer gezien. Maar er zullen ongetwijfeld huizen zijn waar de zolder wel gebruikt wordt.

Vervangen dakmateriaal

Gevolg van kopen woning dat niet aan de eisen voldoet (bijvoorbeeld een uitbouw zonder vergunning) het gevolg kan zijn dat je een flinke boete krijgt, ook kan de overheid eisen dat je de verandering moet terugbrengen naar de oude staat.

Let altijd goed op uitbouwen, dakveranderingen (ook de helling van een dak kan uitmaken), uitbreidingen van een gebouw e.d.. Als je dit ziet en het staat niet op het kadaster, ben dan extra alert en vraag naar de bouwvergunning én ook naar de ingebruiknamevergunning. Laat het in ieder geval goed uitzoeken, want als het niet klopt kan het illegaal zijn.

De kleur van een dak kan voorgeschreven zijn in het lokale bouwbesluit, maar ook de hellingshoek kan benoemd zijn. Als er bijvoorbeeld eerst riet op een dak zat en is dat zomaar op eigen houtje vervangen door zwaarder materiaal zoals dakpannen. Laat je dan goed bouwkundig adviseren of de balken van het dak wel sterk genoeg zijn om het nieuwe gewicht op te vangen.

Golvende daken zijn meestal een reden om goed op te letten. Het kan dus zijn dat het veranderen van dakbedekking een bouwvergunning aangevraagd moet worden. Als de verbouwing klaar is, moet de aanpassing beoordeeld worden door een ambtenaar, is alles gebouwd volgens de bouw vergunning, de ambtenaar keurt dat goed, dan krijg je daar voor een ingebruiknameverklaring voor.

Ook hier geldt: regels veranderen en ook in Hongarije, vraag aan je advocaat of een eventuele aanbouw of uitbouw die je hebt gezien juridische problemen zou kunnen opleveren.

Aansluiting drinkwater – blauwe kranen

In de dorpen is het merendeel van de huizen aangesloten op het waterleidingwerk. Soms zie je in de straat ook nog blauwe waterpompen, dit zijn algemene waterpompen met goed water.

Woningen buiten de dorpen zijn vaak te ver weg van het openbare leidingnetwerk. Dan ben je aangewezen op een eigen waterput. Soms is die al wel aanwezig, soms nog niet. Dan zal er een waterput geslagen moeten worden.

Afhankelijk van het soort grond en de diepte (in sommige gebieden zit het drinkwater dieper dan in andere gebieden) kost dit een bepaald bedrag. De prijzen die wij voorbij hebben horen komen is een een paar duizend tot zo’n 8 duizend euro.

Advies is om in de omgeving na te vragen welk bedrijf er al ervaring daar heeft met boren. Vaak kan de burgemeester of een buurman je wel verder helpen met informatie.

Daarnaast gaat er nu in 2019 het verhaal dat waterputten gemeld moeten worden bij de overheid. Of ze nou wel of niet in gebruik zijn, het maakt ook niet uit hoe diep ze zijn.

Aansluiting waterafvoer

Vaak is er in de dorpen wel een riolering aanwezig, de meeste huizen zijn daar gewoon op aangesloten. Maar in de buitengebieden kan het nog wel voorkomen dat er geen riolering is op het terrein. Dan ben je aangewezen op een septische tank/beerput. Het ligt eraan wat voor soort er is, sommige hebben een overloop waar het redelijk schone water uit wegloopt en waarbij het bezinksel eens in de zoveel tijd weggezogen moet worden.

Maar ook kan het zijn dat het een beerput is, dit is gewoon een hele grote ondergrondse tank die langzaam volloopt met al je afvalwater. En als die volzit, dan loopt je afvalwater niet meer weg uit je huis. Het is dan tijd om de beerput leeg te laten pompen. Vaak merk je al wel eerder dat de beerput vol begint te raken.

Is er geen aansluiting op riolering of is er geen beerput, hou dan rekening met extra kosten die duizenden euro’s kunnen kosten. Materiaal is in Hongarije over het algemeen iets duurder dan in Nederland. De arbeidskosten zijn lager, maar vind maar eens een goede vakman waarmee je kan communiceren in het Engels of Duits.

Plattegrond

Typische Hongaarse plattegrond

De indeling van een typisch Hongaarse woning wijkt af van wat we in Nederland gewend zijn. Vaak heb je aan de zijkant een overdekte galerij zitten waar je via meerdere deuren de woning in kan. En vaak moet je door een kamer heenlopen om naar een andere kamer te komen, als je niet buitenlangs wil lopen.

De je loopt bijvoorbeeld via de woonkamer naar de slaapkamer. Even wennen dus. En soms is er al het een en ander verbouwd en heeft een woning al een iets andere indeling gekregen. Als alles nog origineel is dan kan het zelfs zijn dat er nog geen badkamer in de woning zelf zit. En soms zelfs nog helemaal geen wc, dan is er een hokje buiten.

Schimmel

Let ook goed op of je schimmel ziet op hout of muren. Er zijn heel erg vervelende soorten schimmel die de constructie zover kunnen aantasten dat een woning onbewoonbaar wordt omdat het te gevaar op instorten te groot is.

Sowieso bij bezichtigingen, bekijk altijd goed of je oude schuurtjes wel in wil om ze bekijken, zijn ze veilig genoeg om naar binnen te stappen?Let altijd goed op vochtplekken. Deze krijg je niet weg door er gewoon een nieuwe laag latex er overheen te schilderen. Eerst moet altijd de oorzaak worden gevonden en opgelost.

Met name bij leemhuizen kan het zijn dat de fundering niet meer goed is, en dat je dan last krijgt van optrekkend vocht of verzakkingen. Let goed op grote scheuren. Vraag dan bij iemand na die verstand heeft van bouwkunde, want dit kan potentieel een heel duur probleem zijn.

Verbouwen van ruimtes

Let op, je mag niet altijd zomaar een ruimte ombouwen naar een andere ruimte. Bijvoorbeeld een zolder mag je niet zonder vergunning gaan gebruiken als een slaapkamer. Vraag bij de gemeente voor meer informatie hierover.

Let dus als koper goed op, als er een slaapkamer gemaakt is van een zolder, vraag dan naar de bouwvergunning en ingebruiknamevergunning. Zo voorkom je problemen met de Hongaarse overheid, en mogelijke boetes. Ook een dierenschuur mag je meestal niet zomaar verbouwen naar een woonruimte.

Hou de stelregel aan: als er een mens in verblijft dat moet er een vergunning worden aangevraagd bij de “jaras”. Dit is de administratieve overkoepelende gemeente waar een dorp onder valt.

Gebouwen staan niet in het kadaster

Het gevolg kan zijn dat je een flinke boete krijgt, ook kan de overheid eisen dat je de verandering moet terugbrengen naar de oude staat. Let altijd op uitbouwen, vergroten van huizen, dakveranderingen (ook de helling van een dak kan uitmaken), uitbreidingen van een gebouw e.d. Als je dit ziet en het staat niet op het kadaster, ben dan extra alert en vraag naar de bouwvergunning en ingebruiknamevergunning.

We hebben bij een aantal woningen van Nederlanders dit soort aanpassingen gezien zonder vergunning. En als je er over leest op internet blijft het hardnekkige gerucht gaan dat Hongarije geen regels heeft en dat je alles mag doen.

En er zijn hongaarse aannemers die daar gretig gerbuik van maken. Die hoeven dan namelijk niet volgens alle regels te bouwen. Iedereen moet zelf kiezen hoe je hier ee omgaat, maar we hebben er voor gekozen om niet de gok te wagen zo’n illegaal verbouwd huis te kopen.

De lokale Hongaarse bevolking gaf ons groot gelijk. Ook zij hadden al gehoord van boetes. En bij buitenlanders (Nederlanders, Belgen, Duitsers enzo) is eenmaal meer geld dan bij Hongaren. Dus waar gaat de Hongaarse overheid eerst zijn geldboetes halen? Bespreek dus altijd vooraf dit met een Hongaarse advocaat, laat je niets wijs maken door makelaars. Laat dit aan de advocaat over.

Ik ben die regels in Nederland een beetje zat… In Hongarije zijn er minder regels… Of toch niet?

Bouwvergunning

We hebben van veel nederlanders gehoord dat zij geen bouwvergunning nodig hadden volgens hun aannemer of makelaar. Maar dit is niet altijd zo, sommige dingen heb je namelijk wel een bouwvergunning voor nodig. De regels willen nog wel eens veranderen, dus vraag voor de zekerheid naast het advies van de aannemer ook even na bij de gemeente.

Er is namelijk een hele procedure rondom bouwvergunning, een bouwboek (als je de woning koopt wil je al deze papieren hebben, deze horen bij het huis, tegenwoordig is dit bouwboek digitaal) dat gemaakt moet worden en ingebruikname vergunning. Net als in Nederland zijn in Hongarije de wetten wel eens aan het veranderen.

Doe bij dit soort vragen altijd even navraag bij de gemeente en vaar niet blind op een aannemer of makelaar. En er zullen vast situaties zijn waarin een vergunning niet nodig is. Maar dat is dus ook weer afhankelijk van de gemeente.

Navragen dus, bij een Hongaarse advocaat, ook hier geldt, laat je niets wijsmaken door een makelaar, zijn doel is aan jou verkopen. Juridisch advies win je in bij een advocaat.

Gasaansluiting

Een gasaansluiting in Hongarije is niet zo standaard als in Nederland. Het is in verhouding een dure manier om je woning te verwarmen, ook is er niet overal een gasaansluiting mogelijk omdat er gewoon geen gaspijp in de straat ligt. Wat je ook nog wel eens ziet is een gasopslagtank op het terrein. Vraag goed na hoe het hiermee zit. Vaak worden deze tanks gehuurd voor ean langere tijd. Als je de woning koopt kan het wel eens zijn dat jij dan aan die relatief dure huur vastzit. Overweeg of je dit wel wil, vooral als je de woning alleen maar als vakantiewoning wil gebruiken.

Als je zelf een gasaansluiting wil krijgen in je huis, als deze gasleiding aanwezig is in de straat, dan moet er eerst door een erkende installateur een heel plan worden gemaakt om alle gasleidingen in kaart te brengen (is duur! hou rekening met een investering van enkele duizenden euro’s). Je mag dus niet zomaar zelf aan de slag met gasleidingen. Vaak zijn deze leidingen te herkennen omdat ze geel zijn.

Huren van een woning

Soms is het mogelijk om een woning te huren voor langere tijd van bijvoorbeeld een Nederlander. Maar ik zelf ben nog niet zoveel huurwoningen tegengekomen, het merendeel van de advertenties zijn van koopwoningen. Er is ook geen huurbescherming zoals in Nederland. Ik zou zeggen; vraag het bij een advocaat na. Verstandig is het natuurlijk als je gaat huren om dit altijd op papier te zetten.

Huurkoop

Let hiet heel erg mee op. Huurkoop moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ik weet dat de regels veranderd zijn en dat het moeilijker is geworden. Laat je heel goed voorlichten hierover door een advocaat. Ga nooit geen contract aan zonder een goede advocaat.

Aanbetaling

De foglaló, dit is een “reserveringaanbetaling” om een claim te leggen op de woning, deze aanbetaling wordt door de advocaat op het kadaster ingeschreven. Vaak is dit tussen de 10% en 20% van de koopprijs, veel hoger schijnt niet te mogen. Gebeurt door advocaat, de betaling doe je, als je verstandig bent, dan ook aan de advocaat. Als je als koper dan later afziet van de koop, dan ben je de aanbetaling kwijt (die is dan voor de verkoper). Maar als de verkoper van de koop afziet, dan moet de verkoper de aanbetaling dubbel terugbetalen aan de koper.

Omdat de aanbetaling in kadaster wordt gezet bij die woning, en er komt een andere koper die zijn advocaat een uittreksel laat opvragen bij het kadaster, die ziet dan dat er al een “vordering” op het huis ligt in de vorm van een aanbetaling (de foglaló). Anderen weten dan dat er een koopprocedure gaande is. Zo kan het huis niet nog een keer aan iemand anders worden verkocht.

Let op! Altijd de aanbetaling overmaken op de rekening van de advocaat, niét op de rekening van die aardige makelaar. Ook níet contant aan de makelaar of de verkoper geven zonder dat de advocaat aanwezig is.

Verklaringen altijd in blauw tekenen

Een leuk weetje, officiele papieren zoals verklaringen en contracten en dergelijke. Moeten altijd met een blauwe pen worden ondertekend.
En wat je waarschijnlijk ook zal opvallen; ongeveer overal komt minimaal één stempel op. Het lijkt wel of ze in Hongarije dol zijn op stempels.

Hypotheek nodig

De kans dat je in Hongarije een hypotheek krijgt is klein, echt heel erg klein. Alleen als je een hoog inkomen hebt en een duur huis koopt, dan is er wellicht een kleine kans dat je een hypotheek kan krijgen van een Hongaarse bank. Het beste is dus eigen vermogen inbrengen.

Als je geen eigen vermogen hebt dan is het ook nog een optie om te gaan huren en om te sparen om uiteindelijk je eigen Hongaarse huis te kopen.