Alsómocsolád – Baranya

alsomocsolad

Alsómocsolád ligt in het noorden van het comitaat Baranya. De steden Pécs, Kaposvár en Szekzárd liggen op zo’n 30 kilometer afstand van het dorp. Ten oosten is het landschap landelijk en zacht glooiend, vlakbij aan de westkant liggen drie visvijvers. Het einddorp is bereikbaar via een goede weg.

Er wonen bijna 300 mensen, de groei van het inwoneraantal van het Schwabendorp is met name te danken aan nieuwe inwoners die vanuit Nederland, Duitsland en België hier komen wonen.

Het bekende thermaalbad van Dombóvár ligt op een twintig minuten rijden. Ook in Bikal kan je terecht om te ontspannen in het Bikali Fürdő. In het nabijgelegen dorpje Mágocs is er onder andere te vinden: een postkantoor, pintautomaat, café, broodjeszaak en een tankstation.

Geschiedenis van Alsómocsolád

Het dorp bestaat al als nederzetting sinds de bronstijd. Er zijn archeologische vondsten gedaan die dateren uit de bronstijd. De Romeinen hebben dit ook als nederzetting in gebruik gehad. De eerste schriftelijke vermelding is uit de 13e eeuw, er werd verslag gedaan van de nederzetting in een akte. Toendertijd viel Alsómocsolád onder de abdij van Veszprém. Er hebben van vroeger uit altijd veel etnische Duitsers (de Donauschwaben) gewoond, maar die zijn na de Tweede Wereldoorlog verplicht vertrokken uit het dorp.

Vismeer – halastó

Ten westen van Alsómocsolád ligt een drietal vismeren. Hier kan je met een visvergunning op vissen. Op een van de meren is het trouwens ook mogelijk om met een bootje een rondvaart te maken over het meer bij Kemencés Udvar.

.

Kilató – uitkijktoren

Genieten van de omgeving en het uitzicht op de omgeving kan vanaf deze 18 meter hoge uitkijktoren. De locatie van de uitkijktoren is op Google Maps te vinden.

Koopwoning

Heel af en toe staat er een leuke woning te koop in dit kleine dorpje, op dit moment (november 2019) staat er bij Thuis in Hongarije een prachtige woning te koop. (als de link niet meer werkt, dan zal de woning ondertussen verkocht zijn). 
Ben je je nog aan het oriënteren om een woning te kopen in Hongarije, lees dan eens deze informatieve pagina’s over het zoekenkopen en hebben van een huis in Hongarije.

Sportief

In de omgeving van Alsómocsolád is het leuk sportief fietsen of wandelen door de groene heuvels. Of ga lekker het bos is, wandelen of naar de Erdei tornapálya.

Eten, drinken en verblijf

Er is het dorp een restaurant te vinden: Őszi Fény Étterem. Ook kent het dorp een pension: Alsómocsoládi Vendégház, Kölyök Fészek Erdei Iskola. Handig voor als er vrienden of familie overkomen en je op een korte afstand een verblijf zoekt voor hun.

Sztankovánszky-kastély szoborpark

In het beeldenpark bij dit kasteel kan je buiten diverse beelden bekijken. Onder andere de bekende Kossuth Lajos is daar als beeld te zien. Op Google Maps is de locatie te vinden.

Alsómocsoládi Szent András-templom

Breng eens een bezoek aan deze prachtig gerestaureerde rooms katholieke kerk in Alsómocsolád. De eerste steen van deze kerk is gelegd in 1824. In 1993 is de kerk prachtig gerestaureerd. De moeite waard om van binnen te bewonderen.

Natuurpark

Samen met de dorpen Ág, Csikóstőttős, Gerényes, Kárász, Kisvaszar, Köblény en Szalatnak vormt Alsómocsolád de dorpen die vallen onder de “Hét Patak Gyöngye Natúrpark“. In het Nederlands betekent dit iets als De zeven parels van beken natuurpark. Doelstelling van dit park is onder andere het behoud en ontwikkelen van natuur en cultureel erfgoed, het bevorderen van (dorps)toerisme, dorpsvernieuwing en bijdrage aan economisch en sociale ontwikkeling van de bewoners.

Algemene informatie

https://alsomocsolad.hu
Hét Patak Gyöngye Natúrpark
PDF over Alsómocsolád
Alsómocslád op Instagram
Treinstation Mágocs-Alsómocsolád


Je las een bericht van Woning kopen in Hongarije

Ben je op zoek naar een woning in het rustige Hongarije? En wil je bovendien alles weten over onder andere het zoekenkopen en hebben van een huis in Hongarije? Dan zit je op de juiste website!