Top 5 meest gemaakte fouten bij een koop van een huis in Hongarije

woning_kopen_hongarije

Fout 1 – er vanuit gaan dat alle huizen ook een woonadres zijn

Je kan er niet per definitie van uitgaan dat elke woning een woonadres is. Laat je niet verleiden door mooie praatjes door wie dan ook (de eigenaar, de makelaar). Zoek van te voren uit of je een lakcímkártya aan kan vragen op het adres. Vraag het goed na voordat je afreist naar Hongarije voor een bezichtiging!

Fout 2 – een betaling doen zonder het bijzijn van een advocaat

Contant geld overhandig je altijd in het bijzijn van een advocaat aan de verkoper. Betalen is ook altijd pas na een bezoek aan een advocaat als alles op papier is gezet. Nooit vooraf, het is ook zeer ongebruikelijk dat je voor een bezichting betaalt met een makelaar.

Fout 3 – niet laten controleren of de eigenaar wel de eigenaar is

Een goede hongaarse advocaat controleert in het kadaster of de verkoper wel de eigenaar is. Het kan dus zijn dat je na een bezichtiging heel enthousiast bent, maar dat je bij de advocaat teleurgesteld wordt omdat de eigenaar niet de eigenaar is of niet volledig de eigenaar is. Nog een extra reden om nooit een betaling te doen aan de verkoper voordat je bij een advocaat bent geweest!

Fout 4 – neem je goederen over? Zet alles nauwkeurig op papier

Heb je afgesproken dat je spullen overneemt? Zorg er dan voor dat alles gedetailleerd beschreven wordt in het koopcontract. Het mooiste is om er foto’s aan toe te voegen. In Hongarije is een keuken trouwens ook een roerend goed, deze hoort niet bij de woning. Het kan zijn dat de verkoper hem laat zitten als je er niets over vastlegt, maar voor hetzelfde geld is de keuken bij oplevering van het huis eruit. Het is trouwens gebruikelijk om een apart bedrag te benoemen in het koopcontract voor deze roerende goederen.

Fout 5 – niet letten op vochtproblemen

Een helaas veelvoorkomend bouwkundig probleem bij huizen in Hongarije. Niet alleen bij lemen huizen komt dit voor, maar ook bij stenen huizen. Soms lees je in een advertentie “de fundering is van steen en de rest is leem, dus je hebt geen last van vocht”. Dit is niet waar, de bewering dat een fundering van steen per definitie zorgt dat je geen vochtprobleem hebt is bouwkundig gezien een onjuiste bewering! Trap er niet in!

Tip!

Dit soort vervelende verrassingen wil je niet dat jou overkomt.

Als je dit na de aankoop wilt aanpakken (als het al mogelijk is), kost dat veel tijd, geld en vooral energie.

Verdiep je dus vooraf in zaken rondom het kopen en de regels van een huis in Hongarije!


Je las een bericht van Woning kopen in Hongarije

Ben je op zoek naar een woning in het rustige Hongarije? En wil je bovendien alles weten over onder andere het zoekenkopen en hebben van een huis in Hongarije? Dan zit je op de juiste website!