Wijnhuis kopen in Hongarije

Soms begint het te kriebelen. Zou het niet leuk zijn om een eigen vakantiewoning te hebben ergens in een zonnig land? Gewoon, je eigen plek. Aankomen wanneer je maar wilt, want je hebt toch een sleutel. En je hebt niet te maken met aankomsttijden of -dagen. Je eigen bed, spullen in de keuken op de plek waarop je het verwacht.

En dan ga je eens rustig op internet rondlezen. De geijkte zonnige landen voor een tweede huis zijn vaak wel landen zoals Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal. Hoewel die laatste toch wel erg ver rijden is, maar zeker niet minder mooi is. De geijkte zonnige landen zijn toeristisch ook goed geregeld, en mede door de bereikbaarheid en sfeer al jarenlang populaire vakantielanden.

Frankrijk, Spanje en het prijskaartje
Al snel heb je websites gevonden met daarop te koop staande woningen in Frankrijk en Spanje. En nog sneller zie je het prijskaartje dat er aan hangt aan een huis dat niet een complete bouwval is of alleen nog maar een schuur is, die je dan nog voor heel veel geld en tijd moet zien te verbouwen. Mmm, dat is toch best nog wel veel geld. Misschien een gedeelte overwaarde van de hypotheek opnemen. Maar, wil je dat eigenlijk wel? Jullie hebben ondertussen wel wat spaargeld, maar ja, dat staat op de bank ook erg weinig te doen. En het is weer net niet genoeg om iets leuks in een zonnig land te kopen. En het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk iets kopen en niet pas over tien of vijftien jaar.

Wat jammer, het feest gaat niet door. Te duur, ach dan maar geen vakantiewoning. Vakantie vieren in een tent/vouwwagen/stacaravan/hotel/vakantiehuisje gaat ook heel prima. Toch?

Of is er toch wel een oplossing?
Tuurlijk is die er. Zelfs in een heerlijk zonnig land waar de prijzen voor vakantiewoningen echt nog heel betaalbaar zijn. Als je zoekt naar echt een vakantiewoning, dus niet om je op in te schrijven (lakcímkártya) of op den duur naartoe te emigreren, dan is een wijnhuis kopen op een wijnberg (szőlőhegy) in Hongarije ideaal.

Een wijnhuis is een huis(je) buitenaf, vaak gelegen in het groen, in de natuur tussen wijngaarden en fruitgaarden. Van oudsher hadden, maar nog steeds hebben, de Hongaren een huisje buitenaf. Dus buiten de dorpen. Op de wijnheuvels worden de weekenden doorgebracht met vrienden en familie. Wordt eigen wijn verbouwd, gemaakt en opgeslagen (en soms ook verkocht). Worden groentetuinen en fruitgaarden aangelegd. Bovendien is het er heerlijk rustig, bijna geen verkeer, afgezien van een medewijnhuisbezitter.

Wat kost dat?

En de prijs? Onder de tienduizend euro (omgerekend zo’n 3 miljoen Forint) kun je al een leuk wijnhuis kopen.

Maar let op, bij de Nederlandse makelaars zijn de prijzen meestal hoger. Over het algemeen is het goedkoper om direct van de eigenaar te kopen, dus zonder een tussenpersoon (in Hongarije is dat de makelaar).

Hou bij de aankoop wel rekening mee dat het maximaal zes maanden duurt voordat je eigenaar bent. Op de wijnhuizen zit namelijk een voorkeursrechtprocedure. En, omdat de wijnhuizen meestal in het buitengebied (külterület) liggen mag de perceelgrootte maximaal 1.000.000 m2, dus een hectare. Dit maximum geldt per persoon.

Meer lezen?

“Top 5 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis in Hongarije”
“Regels kopen huis in Hongarije”
“Wat regelen na de koop van je hongaarse huis”


Je las een bericht van Woning kopen in Hongarije

Ben je op zoek naar een woning in het rustige Hongarije? En wil je bovendien alles weten over onder andere het zoekenkopen en hebben van een huis in Hongarije? Dan zit je op de juiste website!