Regels kopen huis in Hongarije

woning kopen hongarije

Met welke regels krijg je te maken?

Welke regels zijn er waar je rekening mee moet houden als je een woning wilt kopen in Hongarije?


Geen speciale vergunning nodig
Als EU-burger mag je gewoon een huis kopen in Hongarije. Je hebt geen speciale vergunning nodig om een woning te kopen.

Buitengebied (külterület)
Waar je wel rekening mee moet houden is dat in het zogenaamde “buitengebied”, in het hongaars “külterület“. Hier geldt er een beperking van het aantal vierkante meters dat je in bezit mag hebben. Dit maximum geldt trouwens ook voor de Hongaren zelf (landbouwers kunnen wel meer grond bezitten). En er is een lange (4 tot 6 maanden) aan- en verkoopprocedure met voorkeursrechten voor diverse hongaarse partijen (buren, landbouwers in de gemeente/omgeving enz.).

Maximaal 10.000 m2 per persoon
In het buitengebied geldt een beperking van maximaal 10.000 vierkante meter per persoon (op internet lees je ook nog wel eens de verouderde informatie van een maximum van 6.000 m2). Deze 10.000 vierkante meter mag verdeeld zijn over meerdere grondstukken. Het gaat er om dat bij elkaar opgeteld je niet over de 10.000 vierkante meter komt.

De woningen die in külterület liggen zijn van de woningen die buiten de dorpen liggen, midden in de natuur of op een van de vele wijnbergen die Hongarije rijk is. En vaak zijn dit de woningen waar Nederlanders graag naartoe zouden willen gaan omdat ze op zoek zijn naar rust en natuur en veel grond. Leuk, zo tussen de wijngaarden wonen.

Woningen in de dorpen vallen in regel onder belterület (binnengebied). Dus lakcímkártya wel mogelijk.

Termen als “wijnhuis”
Verdiep je hierin als je op zoek gaat. Let op voor termen als “ideaal als vakantiehuis”, “wijnhuis”, “szőlőhegy”, “omsloten tuin”, “zártkert”. En waarom? Omdat je over het algemeen geen woonadreskaart (lakcímkártya) kan krijgen op dit soort objecten. Dat houdt in: geen emigratie mogelijk, geen internetabonnement, geen auto op hongaars kenteken, niet mogen rijden in een auto met hongaars kenteken, enz. enz. Bedenk dus goed van te voren waar je naar op zoek bent in Hongarije!

Zoeken woning

Aan het oriënteren of Hongarije wat voor jou is.

Lees dan verder over het zoeken van jouw hongaarse droomwoning. Vergroot je kennis en vind jouw huis!

Kopen woning

Besloten om een leuke hongaarse woning te kopen?

Verdiep je dan in het kopen van een huis. Met welke regels krijg je te maken bij het kopen?

Hebben woning

Leuk! Een eigen woning bezitten in het zonnige Hongarije.

Maar wat komt er toch allemaal bij kijken als je eenmaal je eigen huis in het betaalbare Hongarije hebt?


Je las een bericht van Woning kopen in Hongarije

Ben je op zoek naar een woning in het rustige Hongarije? En wil je bovendien alles weten over onder andere het zoekenkopen en hebben van een huis in Hongarije? Dan zit je op de juiste website!