Opknapper kopen in Hongarije

In Hongarije staan veel huizen te koop, met name op het platteland, dat bij Nederlanders en Belgen erg in trek is vanwege de rust en de ruimte. De tijd lijkt bijna stil gestaan te hebben in sommige gebieden. De dorpelingen helpen elkaar nog onderling, wederdiensten worden uitgewisseld. En in de zomer moet je niet vreemd opkijken dat je tomaten of andere groenten zomaar van je buren krijgt. Of nog lekkerder, zelf gemaakte taart of koekjes.

Rustig wonen

Veel mensen dromen er van om simpeler te leven, meer zelfvoorzienend, je eigen moestuin, wat kippen en geiten rondom je huis. Meer genieten van het buitenleven. Geen gehaast en gedauw en getrek in de winkels. Gewoon rust. Hongarije is dan een zeer betaalbare optie voor het heel veel mensen. Een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een land als Frankrijk of Italië. Maar wel het voordeel van een veel langer aangenaam zuidelijk klimaat en jaarlijks heel veel zonuren.

Op zoek naar je Hongaarse woning

De keuze is gemaakt. Je gaat eens een rondzoeken naar een leuke woning in Hongarije. Drie manieren om aan een huis in Hongarije te komen. Huren, kopen op afbetaling (in de volksmond “huurkoop”) en kopen.

Huren

De eerste mogelijkheid is huren. Dit is tegelijkertijd de meest lastige. Er is zeer weinig huuraanbod voor langere termijn in de landelijke gebieden waar de meeste Nederlanders naar toe willen verhuizen. De meesten eigenaren willen hun woning wel verhuren, maar dan alleen voor vakantieverhuur, zodat ze zelf ook nog gebruik kunnen maken van hun vakantiewoning. Je moet heel veel geluk hebben om een huurwoning voor lange termijn te vinden. Helemaal in de populaire gebieden bij de Nederlanders, zoals Baranya, Somogy en Tolna.

Koop op afbetaling

De tweede optie, is huurkoop, eigenlijk koop op afbetaling. Je gaat dan met de verkoper een overeenkomst aan waarbij het een onderhandse persoonlijke lening is. Dit wordt allemaal door een Hongaarse advocaat vastgelegd tussen jou en de verkoper.
Je mag alvast in de woning wonen, maar de woning is nog niet jouw eigendom. Pas als de laatste betalingstermijn betaald is aan de verkoper, dan pas wordt je in het kadaster ingeschreven als de eigenaar van de woning. Veel verkopers zien deze vorm van verkoop niet zitten. Er is namelijk geen financiële garantie dat de koper de betaaltermijnen blijft betalen.

Kopen

De derde: kopen. Een indicatie op het platteland waar de meeste Nederlanders en Belgen willen kopen, is een prijs van 5.000 euro t/m 90.000 euro (een hypotheek is nagenoeg onmogelijk om te krijgen voor een niet Hongaar). En alle koopprijzen daar tussenin.
Voor 5.000 euro koop je meestal een huis dat rijp is voor de sloop of dat helemaal opgeknapt moet worden. Ben jezelf heel handig, dan is het kopen van een opknapper wellicht is voor jou. Hou er rekening mee dat bouwmateriaal qua prijs vergelijkbaar of soms iets duurder is dan in Nederland. Lang niet al het bouwmateriaal dat we in Nederland kennen is te koop in Hongarije. Als doorgewinterde klusser kan je zelf je berekening maken wat je opknaphuis in z’n totaal zou gaan kosten.
Als je niet zelf een doorgewinterde klusser bent met twee gouden rechterhanden, bezin voordat je begint aan een opknaphuis.

Hongaarse vaklui

Ook kan je er voor kiezen om je opknaphuis te laten opknappen door lokale vakmensen. Het probleem is dat veel van deze goede vakmensen Hongarije verlaten hebben om te werken in Duitsland of Oostenrijk, omdat de lonen daar veel hoger liggen dan in Hongarije. Lokale vakmensen, als je ze al kunt vinden, spreken ook niet altijd een andere taal dan Hongaars.

En je ziet prijzen voorbij komen dat je goede vaklui kunt inhuren voor 10 euro per uur. Laat je niet voor de gek houden, dit zijn vaak verkooppraatjes om Nederlanders maar te blijven laten denken dat Hongarije spotgoedkoop is. Dit soort prijzen gaan vaak niet samen met kwaliteit. Niet voor niets de uitdrukking “voor een dubbeltje op de eerste rang zitten”.

En als je dan toch de “vakman” vindt, kijk er dan niet van op dat de mate van kwaliteit van werk die we in Nederland gewend zijn van een heel ander niveau kan zijn. Uitzonderingen natuurlijk altijd daargelaten. Hieronder een aantal foto’s van “vakwerk” van tegelzetters in Hongarije.

Dit zijn natuurlijk voorbeelden van zéér slecht uitgevoerd werk. En het is echt niet zo dat elke Hongaarse vakman slecht werk levert, absoluut niet. Maar, het is zeker wel aan te raden, net als in Nederland, een oogje in het zeil te houden tijdens de werkzaamheden. Zodat je zeker weet dat alles wordt uitgevoerd zoals afgesproken.

Instapklaar huis

Heb je nou helemaal geen zin in al dat geklus, de brekerij, de stress, het stof en al het gedoe er om heen? Dan kies je natuurlijk voor een instapklare woning. Vaak houdt dit in dat de badkamer en de keuken al aanwezig zijn, en in een goede staat zijn, zodat je deze niet meteen binnen een maand na de aankoop van je huis al zou moeten vervangen. Een instapklaar huis moet je qua prijs rekenen van 25.000 euro tot een 90.000 euro. Afhankelijk van grootte van de woning en locatie.

Zoeken woning

Aan het oriënteren of Hongarije wat voor jou is.

Lees dan verder over het zoeken van jouw hongaarse droomwoning. Vergroot je kennis en vind jouw huis!

Kopen woning

Besloten om een leuke hongaarse woning te kopen?

Verdiep je dan in het kopen van een huis. Met welke regels krijg je te maken bij het kopen?

Hebben woning

Leuk! Een eigen woning bezitten in het zonnige Hongarije.

Maar wat komt er toch allemaal bij kijken als je eenmaal je eigen huis in het betaalbare Hongarije hebt?


Je las een bericht van Woning kopen in Hongarije

Ben je op zoek naar een woning in het rustige Hongarije? En wil je bovendien alles weten over onder andere het zoekenkopen en hebben van een huis in Hongarije? Dan zit je op de juiste website!