Zelfvoorzienend leven in Hongarije

Zelfvoorzienend leven

Zelfvoorzienend leven houdt in dat je zelf groeit, je zelf maakt, je zelf verkoopt en je zelf bakt. Dit zijn allemaal vaardigheden die je moet leren. Soms gaat het je heel makkelijk af, maar soms blijven dingen niet jouw vaardigheid.

En ook al bezit je al deze vaardigheden, dan nog zul je af en toe wel geld nodig hebben om bijvoorbeeld belasting te betalen of ziektekostenverzekering. Of om iets te kopen wat je zelf niet kunt maken of groeien, bijvoorbeeld kaneel. Of de rekening van een dierenarts. Helemaal zelfvoorzienend zit er voor de meesten niet in. Maar je kan natuurlijk je best doen om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven. En dat kan ook in stappen bereikt worden.

Maar dan is een land als Nederland al snel duur qua belasting. Onroerend goed wordt namelijk belast.

Dan is het interessant om te weten dat Hongarije, een EU land, geen belasting kent op het hebben van onroerend goed óf op vermogen. Daarnaast is het vastrecht voor electra erg laag, waardoor je ervoor kan kiezen om toch wel op electra aangesloten te blijven maar gewoon heel weinig elektra te gebruiken. Want je zou kunnen kiezen voor zonnepanelen. Maar omdat de electrakosten van het openbare netwerk zo ontzettend laag zijn, moet je je afvragen of de investering in de zonnepanelen wel de juiste is.

De meest confronterende is toch wel de volgende vraag

Durf je te doden om te eten?

Als je vlees eet, dan zal je binnen je zelfvoorzienende leven vroeg of laat er tegen aan lopen. Het kunnen doden en opeten van de dieren waarvoor je gezorgd hebt. Waar je misschien zelfs wel een binding mee hebt. Maar ook kippen leggen op een gegeven moment geen eieren meer. Je kan dan twee dingen doen. Ze blijven voeren terwijl ze niets meer opbrengen. Ja, misschien plezier. Of ze toch doden zodat je ze kan eten. Je weet wel dat jouw dieren het best mogelijke leven gehad hebben dat een dier maar kan hebben.

Heb je de beschikking over land?

Als je al je eigen voedsel wilt verbouwen, dan heb je ruimte nodig. Veel ruimte. 
Per persoon: groente en fruit 40 m2, aardappels en peulvruchten 250m2, oliehoudende zaden 30 m2, kippen 20 m2. Bij elkaar zo’n 340 m2. Per persoon. Is natuurlijk een richtlijn, je zou veel meer kunnen verbouwen dan je nodig hebt. En dan je overschot ruilen tegen andere dingen.
Als je koeien of schapen wilt houden dan heb je veel meer ruimte nodig.

Laat de Hongaarse grondstukken van de huizen nou eens over het algemeen vrij groot zijn. Kijk niet op van een grondstuk van 7.000 m2. Maar je hebt ook de juiste grond nodig om op te verbouwen. De Hongaarse grond is erg vruchtbaar en kent jaarlijks een lange periode waarin gewassen kunnen groeien. Waar je wel rekening mee dient te houden is dat de grond over het algemeen een leemgrond is. Erg vruchtbaar, maar even je schop in de grond zetten en een gat graven is er niet bij. Toen we zelf grondpalen zetten hadden we een grondboor nodig. Er was anders niet in de grond te komen.

Wat kost een huis in Hongarije?

Een huis dat in redelijke staat is is tussen de 20.000 en 40.000 euro te koop. Je koopt dan een lemen huis in een dorp met een groot grondstuk erbij. Met 1 á 3 slaapkamers, een badkamer en keuken. Je kan ook voor veel goedkoper een huis kopen, maar dan zal er meestal veel aan geklust moeten worden. Bouwmaterialen zijn in Hongarije niet goedkoop, hou daar rekening mee. Bovendien zijn goede werklui vaak lastig te vinden. Als je zelf erg handig bent, dan is het kopen van zo’n goedkope woning natuurlijk een oplossing als je een klein budget hebt. Het kan nog voor komen dat er nog geen badkamer of wc in zo’n goedkope woning zit. Of nog helemaal geen afwatering heeft.
Wil je meer weten over het zoeken, kopen of hebben van een huis in Hongarije? Verdiep je dan in het zoeken, kopen en hebben.

Ruilhandel

In Hongarije is het nog gebruikelijk om aan ruilhandel te doen. Ik kom jou helpen met een slechte boom om te zagen en ik krijg een gedeelte van het hout mee voor in mijn houtkachel. Zo helpt men elkaar. Het dorpsgevoel is in sommige dorpen echt nog heel groot. En misschien is het ook nog een idee om een ruilhandel van zaden op te zetten. Want er zijn ondertussen al heel wat Nederlanders richting Hongarije vertrokken om er definitief te wonen.

Alvast voorbereiden op zelfvoorzienend leven? Dat kan nu thuis in Nederland ook al

  1. Hang je wasgoed buiten op om te drogen (gebruik geen droger)
  2. Wordt je eigen klusjesman/vrouw, leer dingen zelf repareren 
  3. Laat je haar drogen aan de lucht (dus geen föhn meer gebruiken)
  4. Leer koken zonder pakjes of zakjes (leer écht koken)
  5. Leer naaien, breien of haken, zodat je zelf dingen als kleding en dekens kunt maken
  6. Kijk ook eens bij de Kringloopwinkels, daar zijn leuke koopjes te vinden
  7. Leer alvast hoe je fruit en groenten inmaakt of je eigen jam maakt
  8. Leer hoe je je eigen schoonmaakmiddelen kan maken
  9. Eet seizoensproducten en leer ermee koken
  10. Verzamel al (biologische) zaden van groenten via bijvoorbeeld vrienden of familie
  11. Maak je eigen cadeautjes
  12. Verdiep je in het houden van bijen
  13. Verdiep je in het houden van kippen
  14. Verdiep je in permacultuur, mét de natuur werken i.p.v. tegen
  15. Verdiep je hoe je wijn, bier of pálinka (Hongaarse sterke drank) maakt

Alles wat je nu al hebt aan vaardigheden hoef je na je verhuizing niet aan te leren. Je begint dan met een mooie voorsprong zodat je je kan richten op andere zaken die ter plekke nodig zijn. Want er zal nog veel op je af komen. Maar dat maakt jouw ervaring alleen maar rijker! Tot ziens in Hongarije?