Vertrekken naar Hongarije – alles in één overzicht

Hongarije is voor steeds meer mensen een aantrekkelijk woonland. Veel hebben er een vakantiewoning die ze alleen tijdens de vakanties gebruiken. Maar ook steeds meer mensen willen definitief verhuizen (emigreren) naar Hongarije. Vaak ben is dan de enige mogelijkheid om dit te doen om een woning te kopen.

Maar het is niet mogelijk om met een hypotheek hier een woning te kopen, althans niet in de prijsklasse waarin de meeste Nederlanders een woning zoeken. Dus dan heb je eigen vermogen nodig. Soms wordt een huis te koop aangeboden op basis van huurkoop. Leg deze vorm van koop altijd goed vast bij een Hongaarse advocaat.

Hieronder kan je meer lezen over Hongarije en wat er op je pad kan komen als je besluit te verhuizen naar en te wonen in Hongarije.

woning_kopen_hongarije

Klimaat

Hongarije kent een heerlijk stabiel landklimaat. Dat betekent warme, droge zomers en koude, korte winters. Van veel mensen met bijvoorbeeld reuma horen we dat ze het klimaat in Hongarije als veel prettiger ervaren als het klimaat in Nederland.

Het voorjaar begint vaak al vroeg in maart, meestal is het dan tot diep in september heerlijk weer. Het populaire gebied Zuidwesten (Baranya, Somogy en Tolna) is heuvelig en groen. Het is er landelijk en er zijn nog veel kleine dorpjes met een echt Hongaars dorpsleven. Veel dorpsbewoners leven (gedeeltelijk) zelfvoorzienend, want bij de meeste huizen zit een flink stuk grond erbij.

De woningen

De meeste Nederlanders kopen een woningen in een dorp, dus binnen de bebouwde kom (belterület). Dit heeft als voordeel dat, mits je aan de voorwaarden voldoet, je een lakcímkártya en verblijfsregistratie kunt aanvragen. Daarover meer hieronder bij “lakcímkártya (adreskaart)”.

Een ander voordeel is dat de percelen waarop de woningen liggen beduidend groter zijn dan we in Nederland gewend zijn. Kijk er niet van op dat een perceel 5.000 m2 is. Dat is nog van vroeger uit zo. De Hongaar in de dorpen is voor een groot gedeelte zelfvoorzienend. Er is vaak een eigen moestuin, er worden dieren gehouden zoals kippen, geiten en varkens. En voor dit alles heb je natuurlijk wel de ruimte nodig.

De dorpelingen leven wat meer met het zonlicht, dat wil zeggen in de zomer als het vroeg licht is, staan de mensen vroeg op en gaan ook weer vroeg naar bed. In de winter staat men dan wat later op, omdat het later licht is. Het is allemaal wat meer in balans.

Levensonderhoud

Opsomming in Euro’s van vaste kosten van levensonderhoud in Hongarije om je een indicatie te geven. Hongarije zelf heeft als munteenheid de Forint. Maar voor de herkenbaarheid hieronder het overzicht in Euro’s per maand. 

 • € 25 water
 • € 50 electriciteit
 • € 60 verwarming (hout)
 • € 15 internetabonnement
 • € 15 mobiele telefoon
 • € 10 gemeentelijke belasting
 • € 13 woningverzekering (brand en inboedel)
 • € 12 autoverzekering (kleine auto)
 • € 5 autobelasting (via gemeente)
 • € 50 ziektekosten

Indicatie van totaal aan vaste kosten € 255 per maand. Dus neem je inkomen, haal daar het bedrag van € 255 af en dan krijg je het bedrag wat je per maand vrij te besteden hebt aan eten en leuke dingen. Uit eten gaan is bijvoorbeeld een heel stuk goedkoper dan in Nederland. Dagelijkse boodschappen zijn wat goedkoper dan je in Nederland gewend bent.

Dit is natuurlijk een indicatie, heb je bijvoorbeeld een grote auto, dan betaal je meer voor de autobelasting en -verzekering. En dit is een overzicht van vaste lasten, er is vanuit gegaan dat er geen huur of hypotheek betaald hoeft te worden. De huren liggen trouwens redelijk laag in Hongarije. Alleen is de huurmarkt totaal niet te vergelijken met de huurmarkt in Nederland (geen huurbescherming, geen woningbouwverenigingen, geen huursubsidie). Je bent aangewezen op particuliere verhuur.
Gebruik je medicijnen, hou er dan rekening mee dat vergoedingen hiervan in Hongarije anders kunnen zijn dan je in Nederland gewend bent.

Koopcontract opstellen/tekenen

Het huurcontract wordt opgesteld door een Hongaarse advocaat. Het contract is in het Hongaars (omdat het Hongaarse recht van toepassing is), soms is ook een vertaling in het Nederlands. Handig is het dus om een advocaat te kiezen de je bij de koop helpt die of Duits of Engels spreekt en schrijft. En dan natuurlijk ook dat je zelf Duits of Engels machtig bent. Anders ben je echt aangewezen op een tolk.

Lakcímkártya (adreskaart)

Informatie over de lakcímkártya, de adreskaart. Dit is een persoonlijke kaart die je naast je identiteitsbewijs eigenlijk altijd bij je draagt. Een felbegeerde kaart zou je haast wel kunnen zeggen.

Want deze kaart heb je voor alles en nog wat nodig: als je een telefoonabonnement wilt afsluiten, internetabonnement afsluiten, om een zorgverzekering af te sluiten, auto op Hongaars kenteken zetten, als je rijdt in een auto met een Hongaars kenteken etc.

Een lakcímkártya is in de regel alleen aan te vragen op woningen die binnen de bebouwde kom liggen, met een paar uitzonderingen daargelaten voor woningen die buiten de bebouwde kom (külterület) liggen. Zoek dus uit voordat je koopt of je een lakcímkártya nodig hebt en of op de te koop staande woning wel een lakcímkártya aangevraagd kan worden.

De lakcímkártya krijg je in de regel binnen veertien dagen opgestuurd naar je woonadres. Het is de bedoeling dat je je persoonlijk identificeert bij de postbode die je deze kaart komt overhandigen.

Verblijfsregistratie

Bij een verblijf langer dan drie maanden ben je verplicht je te registreren bij de Hongaarse overheid. De persoon die zich wil registreren moet onder andere aantonen dat je een regelmatig inkomen (minimaal € 350) hebt of een vermogen hebt van ongeveer € 1400,-, een koopcontract, een geldig legitimatiebewijs, een Europese ziektekostenkaart (zgn. EHIC, verkrijgbaar via je je huidige zorgverzekeraar).

 • Geldig paspoort OF identiteitskaart
 • Regelmatig inkomen (tonen bankafschriften afgelopen drie maanden) OF zo’n EUR 1400 contant ter plekke tonen
 • Koopcontract
 • Europese ziektekostenkaart (EHIC)

Hongaarse bankrekening openen

In Hongarije kan je een bankrekening openen. Dit is erg makkelijk om online betalingen te kunnen doen. Het hebben van een Hongaarse HUF bankrekening is geen verplichting, maar het maakt het allemaal wel makkelijker. Anders moeten namelijk alle betalingen verlopen via de postbode die met zijn auto langs de huizen in de dorpen woont. De postbode heeft zijn eigen herkenbare riedeltje die hij afspeelt zodat iedereen kan horen dat de postbode eraan komt.

Electra en wateraansluiting

Electra verloopt via de E-on. Hierin is geen keuze zoals we in Nederland dit kennen. De dorpen in Hongarije zijn voor het overgrote deel aangesloten op een waterleidingbedrijf en meestal ook op de openbare riolering. De kosten hiervoor zijn wel een stuk lager dan in Nederland. Soms hebben de woningen ook nog een eigen waterput, dit is dan geen drinkwater voor mensen.

Internetaansluiting

In de dorpen is bijna overal wel een internetaansluiting mogelijk. Je hebt dan in ieder geval een lakcímkártya nodig om een abonnement af te sluiten. De internetsnelheid is goed. Ook de mobiele ontvangst is in de populaire gebieden goed.

Ziektekostenverzekering

Informatie over ziektekostenverzekering in Hongarije. In vergelijking met Nederland zijn de maandelijkse standaardkosten voor ziektekosten een stuk lager. Het is ook niet geprivatiseerd, je bent via de overheid verzekerd. Hou er wel rekening mee dat niet elke arts of tandarts per definitie Engels of Duits spreken. Soms kan het handig zijn om een iemand mee te nemen die wel Hongaars spreekt. In Hongarije krijg je een ziektenkostenkaartje, de TAJ-kártya.

Gebruik je nu al medicijnen dan is het verstandig om eerst uit te zoeken of het medicijn dat je gebruikt ook te krijgen is in Hongarije. Veel medicijnen zijn in Hongarije wel goedkoper dan in Nederland. Neem je medicijnen mee uit Nederland richting Hongarije, raadpleeg dan de site van het CAK om te kijken of het je het medicijn dat je gebruikt zonder meer mag meenemen naar Hongarije, dus of je een medicijnverklaring nodig hebt of niet.

woning_kopen_hongarije

Auto invoeren / op Hongaars kenteken zetten

Misschien dat je in Nederland al wel een auto hebt. Deze kan je op Hongaars kenteken zetten. Het is wel even een gedoe, je moet in een bepaalde volgorde langs allerlei instanties, maar dan staat je auto wel op Hongaars kenteken. Ook hiervoor is de lakcímkártya weer onontbeerlijk.

De wegen zijn redelijk goed te noemen, met hier en daar een uitzondering waar de kleine binnenwegen wel eens van mindere kwaliteit kunnen zijn. De meeste snelwegen zijn georiënteerd op Budapest, en het kan dus zijn dat je eerst een eindje moet rijden voordat je een snelweg tegenkomt.
Wel is er een goed netwerk van provinciale wegen die meestal wel allemaal van goede kwaliteit zijn. Om op de snelweg te mogen rijden heb je trouwens een e-vignet nodig, dus helemaal electronisch, je hoeft geen sticker te plakken.

Hongaars – de taal

Tja, het Hongaars is een lastige taal. Maar met een paar woorden laat je al zien dat je je best doet. Verder zijn er best veel Hongaren die een beetje Duits of Engels spreken. En zoniet, onze ervaring is dat je vaak met handen en voeten heel ver komt. Onze ervaring is dat de meeste Hongaren veel geduld hebben en ook behulpzaam zijn. En al heel snel leer je de belangrijkste woorden, en waarschijnlijk leer je steeds meer, elke dag een beetje.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Hongarije is erg goed geregeld. In elk klein dorp is wel met het openbaar vervoer te komen en dat is niet zo gek, want veel Hongaren zijn om op hun werk te komen aangewezen op het openbaar vervoer. Voor mensen die ouder zijn dan 65 jaar is het openbaar vervoer gratis in Hongarije. Je hoeft alleen maar een geldig identiteitsbewijs te tonen.

Verhuizen

Er zijn diverse vervoersbedrijven die inboedel verhuizen naar Hongarije. Maar het is natuurlijk ook altijd een optie om je inboedel in Nederland te verkopen en gewoon opnieuw te beginnen in Hongarije. Er zijn drie Ikea’s in Hongarije, alledrie in de buurt van Budapest, en ook winkels als Jysk zijn hier.

Wil je toch je inboedel mee verhuizen, dan is het bedrijf “Interjos Service Europa” een zeer veel genoemde naam onder Nederlanders die je voor zijn gegaan. Zelf hebben we geen ervaring met hem.

woning_kopen_hongarije

Emigreren – uitkering meenemen – bruto is netto

Meer informatie over emigreren is door de Nederlandse overheid overzichtelijk op een website gezet. Uitkeringen zoals AOW en WAO worden in Hongarije niet belast. Deze ontvang je dus belastingvrij (informatie in het jaar 2019).

Welke uitkeringen meegenomen kunnen naar Hongarije staan goed uitgelegd op een site van de Nederlandse overheid. Ga namelijk altijd uit van informatie van officiële instanties zoals die van de overheid. Vaar niet blind op dingen die je leest op Facebook en dergelijke.

De Hongaarse overheid belast inkomens zoals WIA en AOW niet. Dit betekent dus dat bruto in Hongarije netto is. Laat je hierin altijd adviseren door een Hongaarse belastingtechnisch adviseur over de laatste stand van belastingregelgeving.

Huisdieren

Hongarije kent geen restricties voor bepaalde hondenrassen zoals je dat in landen tegenkomt als Frankrijk. Dieren die meegenomen worden naar Hongarije moeten een eigen dierenpaspoort hebben. Ze moeten minimaal ingeënt zijn tegen rabiës. Op de site van de Nederlandse overheid is meer te lezen over welke voorwaarden er zijn rondom het vervoeren van dieren over de EU grenzen heen. Ook bijvoorbeeld de eisen van andere landen waar je doorheen zult moeten reizen om in Hongarije te komen.

Werken

Een veelgestelde vraag door mensen die willen vertrekken naar Hongarije. Als je vanuit Nederland geen uitkering of pensioen o.i.d. meeneemt zal je toch een inkomen moeten genereren in Hongarije. Als je met Nederlands ergens terecht wil, dan is de grootste kans in een callcenter in Budapest of in Pécs. Bij beide zijn ze geregeld op zoek naar nieuwe Nederlandstalige medewerkers die ook Engels kunnen.

Klussen uitvoeren
Een andere mogelijkheid is het om werkzaamheden uit te voeren voor Nederlanders en Belgen die al in Hongarije wonen. Ben je dus een beetje handig, dan zou je bijvoorbeeld klussen in en rondom het huis van Nederlanders of Belgen kunnen doen.
Let wel op dat er scherp gecontroleerd wordt door de overheid op zwartwerken. Dit is dus zeker niet aan te raden. Laat je dus goed informeren over belastingtechnische keuzes die je moet maken of welke juridische vorm je kiest.


Je las een bericht van Woning kopen in Hongarije

Ben je op zoek naar een woning in het rustige Hongarije? En wil je bovendien alles weten over onder andere het zoekenkopen en hebben van een huis in Hongarije? Dan zit je op de juiste website!