Ervaring met kopen in Hongarije

Ondertussen hebben wij aardig wat ervaring opgedaan bij het kopen van huizen in Hongarije. Zowel in het binnengebied (belterület) als het buitengebied (külterület). Hieronder lees je een aantal van onze belangrijkste tips.

Tips naar aanleiding van onze ervaringen

Tip 1 Ben je vrij zeker van je zaak dat je een huis wilt kopen in Hongarije? Dan is het handig om al vooraf contact te leggen met een hongaarse advocaat. Niets zo frustrerend om, als je dan eindelijk je droomhuis hebt gevonden, nog op zoek te moeten gaan naar een advocaat die een taal spreekt die jij ook spreekt. Bijvoorbeeld Engels of Duits. We hebben een aantal hongaarse advocaten verzameld die naast Hongaars ook Engels of Duits spreken.

Tip 2 Plan bezichtigingsbezoeken niet in tijd te dicht op elkaar op een dag. Zorg dat je voldoende tijd heb om een woning rustig te bekijken. Bekijk ook niet alleen het huis, maar kijk ook een beetje in de straat hoe de huizen zijn.

Tip 3 Let in de woning op vochtproblemen. Ook een van de redenen waarom tip 2 zo belangrijk is. Neem je tijd. Als de verkoper of makelaar je heel gehaast een woning wilt laten zien, vraag je dan vooral af waarom dat zo is. Wil diegene iets verbergen?

Tip 4 Wil je graag definitief verhuizen naar Hongarije? Of misschien niet nu, maar willen binnen een paar jaar. Vraag dan vooraf je afreist naar Hongarije of die superleuke woning wel een woonbestemming heeft. Is het mogelijk om een lakcímkártya aan te vragen op dat adres. Neem geen genoegen met alleen maar het antwoord: “Ja, hoor, het huis heeft een adres…”. De omschrijving in het kadaster is bepalend of een lakcímkártya aangevraagd kan worden!

Tip 5 Een hongaarse advocaat is verplicht bij het koopproces. Deze heb je nodig bij het opstellen van een koopcontract en de verdere afwikkeling daarvan. Een makelaar is daarentegen niet verplicht.

Tip 6 Doe nooit een (aan)betaling zonder een hongaarse advocaat erbij. Dit is ons wel een keer gevraagd door een verkoper die hoog en laag bleef beweren dat het “heel normaal was in Hongarije om de betaling direct aan de verkoper te doen tijdens de oplevering van het huis”. Maar wij wisten wel beter natuurlijk. De betaling is uiteraard aan de verkoper gedaan in het bijzijn van onze advocaat.

Tip 7 Maak tijdens de oplevering een foto van alle meterstanden.

Leestip Dit ontzettend leuk geschreven blog door twee Nederlanders, Hilda en Rob, die ondertussen definitief in het zuidwesten van Hongarije wonen is absoluut de moeite waarde om te lezen. De blog geeft een leuke inkijk in hun leven en hoe zij in Hongarije zijn gekomen en allerlei ervaringen.

Daarnaast verhuren zij twee vakantiewoningen (in het dorpje Kisbudmér en in het dorpje Kisjakabfalva) in het populaire groene en heuvelige zuidwesten van Hongarije. Ideaal als uitvalsbasis voor bezichtingen van jouw hongaarse huis!


Je las een bericht van Woning kopen in Hongarije

Ben je op zoek naar een woning in het rustige Hongarije? En wil je bovendien alles weten over onder andere het zoekenkopen en hebben van een huis in Hongarije? Dan zit je op de juiste website!