Je Hongaarse woning verkopen

Wil je jouw Hongaarse woning (snel) verkopen? De meeste woningen in handen van Nederlanders worden via een Nederlandstalige makelaar, via Facebook of onderling verkocht. Eenmaal in bezit van een Nederlander, blijft het vaak in bezit van weer een andere Nederlander (of andere niet-Hongaar). Tenminste, dat is de ervaring tot nu toe van mensen om ons heen. Er zijn maar weinig Hongaren die een woning kopen van een niet-Hongaar.

Makelaars in Hongarije

De Nederlandstalige makelaars zijn via Google goed terug te vinden. Online zijn de meningen heftig verdeeld over welke makelaar wel goed is en welke niet goed is. Ook gaat er van tijd tot tijd weer een discussies of een makelaar nou wel of niet een officiële makelaar is in Hongarije.

Kortom, zoveel mensen, zoveel wensen en vooral ook meningen.

Ons advies: als je met een makelaar wilt werken. Kies iemand waarbij je een goed gevoel hebt, en nodig ook meerdere makelaars uit om je woningen te taxeren. En bereid je van te voren goed voor. Zoek als het kan vergelijkbare woningen in de omgeving om al een beetje een gevoel te krijgen van prijzen. Lees eens meer over zoeken, kopen en hebben van een huis in Hongarije.

Let op met taxatie voor verkoop

Heb je plannen om jouw hongaarse woning te gaan verkopen? Bekijk dan eerst vooraf diverse makelaarsites om een goed beeld te krijgen van wat je woning ongeveer waard is.

Als dan een makelaar langs komt voor een taxatie van jouw huis. Dan weet je of die makelaar jouw woning er tussen uit wil kopen om de woning zelf met flinke winst door te verkopen of dat de makelaar een reeële marktwaarde noemt. Dit wordt natuurlijk niet door elke makelaar gedaan, maar het gebeurt helaas wel.

Wie maakt de foto’s van jouw huis?

Verkoopklaar maken van je huis

Tja, opruimen, opruimen en nog eens opruimen. En schoonmaken, heel veel en heel vaak schoonmaken. Bijvoorkeur zijn er geen persoonlijk dingen te zien zoals foto’s of kindertekeningen. Uiteraard zijn alle kleine gebreken verholpen, zitten de plintjes er na jaren eindelijk eens op, laatste verfbeurten worden gedaan etc. Je wil niet dat een potentiële kopers valt over deze kleine dingen die gedaan moeten worden.

Je huis en tuin moet er vooral verzorgd uitzien. Eigenlijk zou iemand anders er morgen zo in moeten kunnen verhuizen. De makelaar kan dan mooie foto’s maken van je woningen. Of als je zelf handig bent, dan kan je natuurlijk ook zelf de foto’s maken, want jíj kent je huis als geen ander. En je hebt waarschijnlijk daarnaast ook wat meer de tijd om rustig door je huis te lopen om mooie foto’s te maken. Of om te wachten tot de lichtinval beter is om foto’s te maken.

Lees meer tips over het verkoopklaar maken van je woning

Inkomstenbelasting na verkoop in Hongarije

Als je heel snel het Hongaarse huis al weer verkoopt (binnen vijf jaar). Dan moet je over de winst inkomstenbelasting (Hongaarse belastingwetgeving 1995. évi CXVII törvény) betalen.

Wel mag je uitgaven voor investeringen voor meerwaarde (értéknövelő beruházások) die je hebt gedaan voor het huis van de winst afhalen. Dit moeten Áfa (BTW) facturen zijn. Bepaalde werkzaamheden mogen niet ouder dan twee jaar zijn en meer dan 5% van de winst zijn om opgevoerd te kunnen worden als investering (onder andere schilderwerk, behangen, dus het “mooi” maken van de woning). Lees daarover meer op deze site of op deze site.

Vraag altijd advies bij een Hongaarse belastingadviseur, want regels kunnen veranderen. Dit zijn namelijk allemaal belastingregels.

Heb je de woning minder dan een jaar in je bezit? Dan betaal je 100% over de winst 15% (per 2019) inkomstenbelasting, elk jaar daarop betaal je minder belasting. Na vijf jaar hoef je geen inkomstenbelasting meer te betalen over de verkoopwinst.

Aantal jaren in bezit (% betalen inkomstenbelasting over verkoopwinst)
0 – 100%
1 – 100%
2 – 90%
3 – 60%
4 – 30%
5 – 0%

Zelf berekenen (met altijd de meest actuele regelgeving) hoeveel inkomstenbelasting je zou moeten betalen bij de verkoop van jouw hongaarse huis? Dat kan op deze site.

Eigen geïnvesteerde uren doorbelasten?

Helaas worden je eigen (saját munka) of die door familie en/of vrienden geïnvesteerde uren niet gezien als kosten die je in mindering kan brengen op het bedrag waarover belasting betaald moet worden. En zwartwerk kun je uiteraard niet opvoeren, je hebt immers geen factuur.

Een Hongaarse belastingadviseur kan je veel meer vertellen over dit onderwerp. Dit soort regels wil nog wel eens aan wijziging onderhevig zijn.

Als je zelf wat meer wilt lezen over Hongaarse belastingen dan kan dat op deze site van de Hongaarse overheid in het Engels. Of onderstaande PDF van een hongaarse advocaat, wel in het hongaars.

eigen_content