Hongarije en asbestdaken

Asbest, we hebben er allemaal wel eens van gehoord. En we weten waarschijnlijk ook allemaal dat het geen gezond spul is. Jarenlang is asbest gebruikt in de bouw, want het is qua materiaal fantastisch spul. Het is oersterk maar toch flexibel, het kan heel goed tegen kou maar ook hitte. Het is brandbestendig. En het is goedkoop en makkelijk te verwerken.

asbest_hongarije5

Asbest is onverwoestbaar

Het woord “asbest” komt uit het Grieks en betekent iets als “onverwoestbaar”. Dat is het dus ook. Eeuwenlang is het gebruikt voor heel veel doeleinden.

Asbest en gevaar

Tot dat duidelijk werd dat asbest ook een ontzettend groot nadeel had. De kleine deeltjes die je inademt tijdens het bewerken of afbreken ervan nestelen zich in de longen. Dit kan asbestlongen veroorzaken en daarnaast verschillende soorten kanker. Zeer ongezond spul dus. En helaas zijn er al veel bouwvakkers aan overleden en zullen er ook nog meer aan gaan overlijden omdat er vaak járen over heen gaat voordat je ziek wordt.

Daarom is asbest in Nederland sinds 1993 verboden om te bewerken en te verwerken.

Asbest en dakconstructie in Hongarije

Omdat asbest zo ontzettend sterk is, hittebestendig is en ook nog een ontzettend lang meegaat. Hebben veel Hongaarse huizen een dak van asbestplaatjes. Het gaat niet alleen heel lang mee, maar het is in verhouding ook heel licht. De kans is groot, dat toen er een nieuw asbestdak erop kwam, de constructie, dus de houten balken van het dak ook vernieuwd is.

Omdat asbest in verhouding lichter is dan dakpannen, is vaak het hout minder dik. Want het heeft immers minder gewicht te dragen.
Mocht je het asbestdak willen vervangen door bijvoorbeeld veel zwaardere dakpannen. Dan kan het zijn dat je de hele dakconstructie moet verzwaren. In de praktijk komt dit vaak neer op een hele nieuwe houten dakconstructie.

Hou rekening met een paar miljoen Forint aan materiaalkosten en arbeidsloon om een nieuwe dakconstructie en dakbedekking te plaatsen.

En hoe herken je asbestdaken? Kijk maar eens bij de foto’s hieronder. Dan herken jij ze voortaan ook meteen tijdens jouw zoektocht naar een Hongaars huis!

Voorbeelden van asbestdaken in Hongarije

Zoeken woning

Aan het oriënteren of Hongarije wat voor jou is.

Lees dan verder over het zoeken van jouw hongaarse droomwoning. Vergroot je kennis en vind jouw huis!

Kopen woning

Besloten om een leuke hongaarse woning te kopen?

Verdiep je dan in het kopen van een huis. Met welke regels krijg je te maken bij het kopen?

Hebben woning

Leuk! Een eigen woning bezitten in het zonnige Hongarije.

Maar wat komt er toch allemaal bij kijken als je eenmaal je eigen huis in het betaalbare Hongarije hebt?


Je las een bericht van Woning kopen in Hongarije

Ben je op zoek naar een woning in het rustige Hongarije? En wil je bovendien alles weten over onder andere het zoekenkopen en hebben van een huis in Hongarije? Dan zit je op de juiste website!

eigen_content