Hongaarse badkamers

Als je op zoek bent naar een huis in Hongarije, dan moet je erop letten of er wel of niet een badkamer al in het huis zit.
Eigenlijk onvoorstelbaar dat er nog woningen zonder badkamer zijn, maar ze zijn er zeer zeker. Zeker bij de heel goedkope Hongaarse huizen.

Waar rekening mee houden als er geen badkamer in het huis zit

Ten eerste moet je uitzoeken of er al wel een wateraansluiting in de woning zit. Het beste wil je deze ter plekke werkend zien. Water kan van het openbare leidingnetwerk komen, maar kan ook uit een eigen waterput komen.
Hoera, er is water aangesloten. Dan is de volgende vraag: waar gaat het vuile water naartoe?
Dan zijn er een paar opties voor het vuilwater:
– zo de tuin in (mag officieel niet)
– opgevangen in een vuilwatertank
– wordt verwerkt in een septische tank
– wordt aangesloten in openbare riolering.

Er wordt geloosd in de tuin

Is er helemaal geen afwatering geregeld, dus lozen in de tuin. Dan moet je uitvinden of er een openbare riolering zit in de straat. Makkelijkst is om dit na te vragen bij de buren of anders op het gemeentehuis van dat dorp. Is er een openbare riolering dan heb je geluk, want dat is de meest makkelijke oplossing (lees: goedkope).

Je zal dan vanuit de badkamer een afvoer moeten trekken naar de openbare riolering.
Is er geen openbare riolering of ligt deze heel veel ver weg bij je huis dan ben je meestal aangewezen op een vuilwatertank. Hiervoor moet je in de meeste gevallen een vergunning aanvragen bij de járás waar jouw dorp ondervalt. Het liefst wil de Hongaarse overheid namelijk geen vuilwatertanks meer geplaatst hebben. Ze zien het liefst dat je jouw vuilwater aansluit op het openbare riool. Dus moet je aantonen dat je geen openbare riolering tot je beschikking hebt.

De andere optie is een septische tank. Waar het principe van een septische tank in andere landen zoals Frankrijk en België ingeburgerd is, is dat in Hongarije niet. Veel gemeenten weten niet goed hoe ze hier om mee moeten gaan.

Nieuwe badkamer

Als je het afvalwaterprobleem opgelost hebt, kan je aan de slag met de nieuw te maken badkamer. Bij bouwzaken zoals de Obi en de Praktiker hebben ze een ruim aanbod van vloertegels (padlólap) en wandtegel (fali csempék). Ook hebben ze daar douchekranen en ander materiaal om een badkamer te maken. Hou er rekening mee dat het lastig is om betrouwbare vakmensen te vinden die tijd hebben voor jouw klus. Belangrijkste advies: betaal nooit een te groot voorschot vooruit en het liefst koop je zelf je materiaal zoals tegels, lijm, voegwerk en douchegarnituur.

Water watervoorziening

Verwarming van het warm water wordt grotendeels geregeld met een elektrische boiler, soms ook nog een houtboiler of een combi daarvan. Ook deze zijn te koop bij onder andere een Praktiker of Obi.
Hou er wel rekening mee dat de hoofdaansluiting in een huis zwaar genoeg moet zijn voor een elektrische boiler. Een elektrische boiler koop je voor enkele honderden euro’s. Moet je de elektra aangepassen? Dan ben je aangewezen op een gecertificeerde elektriciën. Aanpassingen aan elektra mag je absoluut niet zelf uitvoeren.

Kalk in het water

In veel gebieden in Hongarije zit er veel kalk in het water. Het water is zoals we dat noemen “hard” water. Dat betekent snel kalkaanslag op kranen, tegels. Maar ook veel kalkafzetting in bijvoorbeeld de wc-pot. Een makkelijke en goedkope tip om kalk te verwijderen is schoonmaakazijn. Handwarm water, daar een scheutje azijn aan toevoegen en daarmee de tegels en kranen afnemen. Is de kalk hardnekkiger, dan kan je ook de azijn puur gebruiken. Dit slaat wel op je keel. In de toiletpot kan je eens in de zoveel tijd een grote scheut gooien, zodat ook onder water de kalk oplost.

Een andere oplossing is een apparaat installeren dat kalk in het water een heel stuk verminderd.


Je las een bericht van Woning kopen in Hongarije

Ben je op zoek naar een woning in het rustige Hongarije? En wil je bovendien alles weten over onder andere het zoekenkopen en hebben van een huis in Hongarije? Dan zit je op de juiste website!

Zoeken woning

Aan het oriënteren of Hongarije wat voor jou is.

Lees dan verder over het zoeken van jouw hongaarse droomwoning. Vergroot je kennis en vind jouw huis!

Kopen woning

Besloten om een leuke hongaarse woning te kopen?

Verdiep je dan in het kopen van een huis. Met welke regels krijg je te maken bij het kopen?

Hebben woning

Leuk! Een eigen woning bezitten in het zonnige Hongarije.

Maar wat komt er toch allemaal bij kijken als je eenmaal je eigen huis in het betaalbare Hongarije hebt?