Hongarije

Hongarije is administratief onderverdeeld in 19 comitaten (in het hongaars “megye” en in het meervoud “megyék”). Samen vormen zij weer een regio. De comitaten kan je zien als een soort provincies zoals we die in Nederland kennen. Een comitaat is weer onderverdeeld in “járás“.
Dus van “hoog naar laag”: Land – regio – comitaat – district – gemeente.

Bács-Kiskun

Bács-Kiskun is onderdeel van de regio “Zuidelijke Grote Laagvlakte” (Dél-Alföld). Bij de Nederlanders beter bekend als “de poesta“, de grote lege zandvlakte. Qua oppervlakte is dit van Hongarije ook het grootste comitaat. De mooie stad met veel Jugendstil gebouwen is Kecskemét, de hoofdstad van het comitaat Bács-Kiskun.

De linkerzijde van Bács-Kiskun grenst aan de rivier de Donau. Het nationale natuurpark Kiskunság ligt in met name het noordelijke deel van Bács-Kiskun. Het is niet één groot nationaalpark, maar het zijn allemaal losse gebieden bij elkaar. Bovendien staat er dwars langs deze parken een nieuwe snelweg (M8) gepland. Deze snelweg gaat Kecskemét met Dunaújváros verbinden. De plannen (en tekeningen) zijn al bekend bij de dorpen die “geraakt” worden door deze nieuw te bouwen snelweg.

Baranya

Onderdeel van de regio “Zuid-Transdanubië” (Dél-Dunántúl). Baranya wordt door Nederlanders het “Zuidwesten” van Hongarije genoemd, samen met de andere comitaten Somogy en Tolna. Niet voor niets hebben daarom veel Nederlanders hier een woning gekocht. In Baranya zijn ook veel schwabendorpen te vinden.

De hoofdstad Pécs, een belangrijke Hongaarse universiteitsstad, was in 2010 de culturele hoofdstad van Europa. Binnen Hongarije is Pécs de vijfde grootste stad met veel voorzieningen, cultuur, musea en andere bezienswaardigheden. Daarnaast zijn er, als eens van weinige steden in Hongarije, nog duidelijk herkenbare gebouwen te zien die uit de tijd van de Turkse overheersing stammen. Zo staat er bijvoorbeeld op het hoofdplein een kerk in de vorm van een moskee.
Het gebouw is niet afgebroken. Maar de islamitische halve maan die bovenop stond is uiteraard vervangen door een christelijk kruis.

In het zuiden grenst Baranya aan Kroatië, de rivier de Dráva vormt de grens. Het noordelijk deel is bergachtiger, hier kan je dan ook het Mecsekgebergte vinden. Dorpjes liggen hier verstopt in diepe groene valleien. Je kan hier uren heerlijk rondwandelen of klimmen naar diverse uitkijkpunten en genieten van het prachtige uitzicht.

Baranya kent heuvelachtige wijngebieden waar zeer goede witte en rode wijnen worden geproduceerd. Er zijn dan ook veel wijnhuizen te vinden.

Dorpen in Baranya
AbaligetAlsómocsoládMagyarhertelendVillány

Békés

Onderdeel van de regio “Zuidelijke Grote Laagvlakte” (Dél-Alföld). Bij de Nederlanders is dit gebied ook wel bekend als “de poesta”, de grote lege zandvlakte. Hier zijn woningen daarom voor een redelijk lage prijs te koop. Dit comitaat ligt in het oosten van Hongarije tegen buurland Roemenië aan. De hoofdstad is de stad Békéscsaba. Een van de bezienswaardigheden die Békés kent is het vijftiende eeuwse kasteel in de stad Gyula.

Borsod-Abaúj-Zemplén

Borsod-Abaúj-Zemplén is onderdeel van de regio “Noord-Hongarije” (Észak-Magyarország). Dit comitaat ligt in het noorden van Hongarije en grenst daarmee aan het buurland Slowakije. Het bekende wijnstadje Tokaj met haar bekende wijn ligt in dit comitaat. In de omgeving van Tokaj wordt al sinds de 11e eeuw wijn gemaakt. De ondergrondse wijnkelders beslaan wel een lengte van zo’n anderhalf kilometer! De hoofdstad van Borsod-Abaúj-Zemplén is de stad Miskolc.

Budapest

De stad Budapest (in het Nederlands “Boedapest”) is comitaatvrij. Het is onderdeel van de regio “Midden-Hongarije” (Közép-Magyarország). Budapest is de hoofdstad van Hongarije (Magyarország). Budapest heeft zo’n 1,7 miljoen inwoners, waarvan ook veel EU inwoners. Zo’n 20% van de Hongaren woont er.

In de zomerse maanden komen er ook veel toeristen vanuit het buitenland naar de stad toe. Daarmee is de stad in de zomermaanden redelijk druk en vol. Er is in deze mooie stad van alles te doen en te zien. Gebouwen, musea, parken en ook diverse thermaalbaden. De rivier de Donau snijdt Budapest in twee delen, Óbuda en Pest. Vooral op avond is het erg mooi om een boottocht te maken over de Donau. Je vaart onder een van de vele bruggen door die Budapest rijk is en uiteraard vaar je langs het parlementsgebouw. Woningen zijn trouwens in Budapest en de omgeving relatief het duurst, erg duur zelf.

Als je trouwens een Hongaar Budapest hoort zeggen, dan klinkt dat anders dan we in West-Europa gewend zijn. De Hongaar zegt “Boedapesjt”.

Csongrád-Csanád

Onderdeel van de regio “Zuidelijke Grote Laagvlakte” (Dél-Alföld). Daarom bij de Nederlanders beter bekend als “de poesta“, de grote lege zandvlakte. Dit comitaat ligt in het zuiden en grenst aan de landen Servië en Roemenië. Door de vruchtbare gronden is dit gebied erg belangrijk voor Hongarije als landbouwgebied. Daarom worden in dit gebied veel uien en paprika’s geteeld.

Dit is trouwens ook een comitaat waarin in het zuiden met de grens met Servië er een grenshek staat. De grootste stad van Csongrád-Csanád is Szeged. In Szeged kan je erg mooie architectuur vinden.

De koopwoningen in dit gebied zijn een van de goedkoopste van Hongarije. Hier koop je dus voor relatief weinig geld een woning met veel (landbouw)grond.

Fejér

Onderdeel van de regio “Midden-Transdanubië” (Közép-Dunántúl). De hoofdstad Székesfehérvár ligt dicht in de buurt van het toeristische Velencemeer. Om die reden zijn de huizen rondom het Velencemeer relatief duur in verhouding tot de rest van Hongarije.

Győr-Moson-Sopron

Onderdeel van de regio “West-Transdanubië” (Nyugat-Dunántúl). Deze “provincie” ligt tegen Oostenrijk aan en is bij de Oostenrijkers erg populair om een tweede woning te hebben. Er zijn ook veel Hongaren die in dit comitaat wonen en de grens over rijden naar Oostenrijk om daar te werken omdat de lonen daar in verhouding veel hoger liggen dan in Hongarije.

Hajdú-Bihar

Onderdeel van de regio “Noordelijke Grote Laagvlakte” (Észak-Alföld). Bij de Nederlanders bekend als “de poesta”, de grote lege zandvlakte. In Hajdú-Bihar zijn de woningen in verhouding tot de rest van Hongarije relatief goedkoop. Veel grond voor weinig geld, maar dit gedeelte van Hongarije is niet populair om te wonen bij Nederlanders en Belgen.

Heves

Onderdeel van de regio “Noord-Hongarije” (Észak-Magyarország). Dit comitaat ligt in noorden van Hongarije en grenst daarmee aan het comitaat Pest. Het bekende Matragebergte en Bükkgebergte liggen in Heves.

Jász-Nagykun-Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok is onderdeel van de regio “Noordelijke Grote Laagvlakte” (Észak-Alföld). Bij de Nederlanders bekend als “de poesta”, de grote lege zandvlakte. Szolnok is de hoofdstad van dit comitaat. Deze stad ligt aan de rivier de Tisza.

Komárom-Esztergom

Onderdeel van de regio “Midden-Transdanubië” (Közép-Dunántúl). Komárom-Esztergom ligt in het noorden van Hongarije en grenst daarmee aan buurland Slowakije. Komárom-Esztergom is een van de oudste comitaten van Hongarije. De belangrijkste stad is Esztergom, dat absoluut de moeite waard is om eens te bezoeken.

Nógrád

Onderdeel van de regio “Noord-Hongarije” (Észak-Magyarország) en ligt in het noorden van Hongarije. Het grenst daarmee aan het buurland Slowakije. Nógrád is een heuvelig gebied en heeft zelfs laaggebergte gebieden.

Pest

Onderdeel van de regio “Midden-Hongarije (Közép-Magyarország). Dit comitaat ligt om Budapest heen. Budapest is namelijk een eigen comitaat. de bekende stad Gödöllő ligt in Pest. Bij deze stad ligt het beroemde koninklijke slot van de Habsburgers. Sissi (konining Elisabeth) kwam er graag in dit prachtige buitenverblijf. Voor bezoekers is dit paleis tegenwoordig te bezoeken.

Somogy

Onderdeel van de regio “Zuid-Transdanubië” (Dél-Dunántúl). Dit comitaat wordt door de Nederlanders het “Zuidwesten” van Hongarije genoemd. Het is erg populair onder de Nederlanders, maar ook bij Belgen, Oostenrijkers en Duitsers. De comitaten Baranya en Tolna horen ook bij het Zuidwesten.
De zuidoever van het bekende Balatonmeer ligt in Somogy. De hoofdstad van Somogy is Kaposvár.

En hoe je “Somogy” uitspreekt is bovendien heel anders dan je denkt. Je spreekt het uit als iets dat lijkt op “Sòmòdj”. In Somogy hebben veel Nederlanders en andere niet-Hongaren een (vakantie)woning gekocht.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Szabolcs-Szatmár-Bereg is onderdeel van de regio “Noordelijke Grote Laagvlakte” (Észak-Alföld). Dit comitaat ligt helemaal in het noordoosten van Hongarije. Bij de Nederlanders bekend als “de poesta”, de grote lege zandvlakte. Dit stuk van Hongarije is bij de Nederlanders of andere niet-Hongaren niet bijzonder populair om te wonen. Daarom zijn de prijzen van de huizen ook relatief laag vergeleken met de rest van het land. Hier koop je voor weinig geld een huis.

Tolna

Onderdeel van de regio “Zuid-Transdanubië” (Dél-Dunántúl). Tolna wordt samen met Baranya en Somogy door de Nederlanders het “Zuidwesten” van Hongarije genoemd. Veel Nederlanders, en andere EU burgers, hebben in deze omgeving een woning gekocht. En toch zijn de prijzen van de woningen hier nog goed betaalbaar. Het bekende Balatonmeer is vanaf hier goed bereikbaar.

Wijngebieden zijn hier ook volop te vinden, evenals wijnhuizen en wijnbergen en leuke kleine dorpjes. Het is een rustig, groen en heuvelig landelijk gebied waar mensen graag willen wonen. In Tolna zijn veel schwabendorpen te vinden.

Dorpen in Tolna
Tevel

Vas

Onderdeel van de regio “West-Transdanubië” (Nyugat-Dunántúl).

Veszprém

Onderdeel van de regio “Midden-Transdanubië” (Közép-Dunántúl). Het ligt ten noorden van het bekende Balatonmeer. In deze omgeving dichtbij het Balatonmeer zijn de woningen relatief duur. De bekende vulkanische bergen liggen trouwens ook in dit gebied. Een daarvan is “Badacsony”.

Zala

Zala valt onder de regio “West-Transdanubië” (Nyugat-Dunántúl).