Online woning zoeken

woning kopen hongarije

Nederlandse of Hongaarse makelaar?

In Hongarije zijn er Nederlanders actief als bemiddelaar op de vastgoedmarkt. Er gaan van tijd tot tijd discussies online (onder andere op Facebook) welke makelaar wel betrouwbaar is, of hij of zij überhaupt zich wel makelaar mag noemen etc. Er zijn registers die je zou kunnen raadplegen om te kijken of die Nederlandse persoon wel echt geregistreerd staat als makelaar.

Maar, ook al staat iemand wel geregistreerd, er zullen altijd klanten zijn die niet tevreden zijn. Dat heb je in Nederland, dat heb je ook in Hongarije. Dat is echt niet anders hier. Ik zelf ga ook niet zeggen: die makelaar is wel goed en díe niet. Er zijn namelijk makelaars die rechtszaken aanspannen wegens laster. Daar pas ik voor…

Lang leve Google...

In ieder geval, de zoektocht. Ga eerst eens je op internet oriënteren. Zoek op Google op “makelaar Hongarije” en “elado haz” (“te koop” en “huis”) en ga eens vergelijken wat je tegenkomt. Tip: gebruik voor de Hongaarse sites “Google translate”, daarmee kom je een heel eind.

De prijzen van de te koop staande woningen bij de Nederlandse makelaars zijn door de bank genomen meestal iets hoger. Dat heeft mijn inziens toch wel te maken met de hogere mate van kwaliteit van afwerking van de woningen. Nederlanders en Duitsers staan bekend als “pietje precies” bij de Hongaren. Wij willen namelijk dingen recht en netjes afgewerkt hebben. Dit tref je in het gemiddelde Hongaarse huis meestal niet aan.

In het land der blinden...

Maar goed, als je dan de woningen en prijzen vergeleken hebt, dan ben je al weer beter voorbereid. Dat is namelijk wel een van de belangrijkste zaken: goed voorbereid zijn. Anders kom jíj in de situatie waarin je de blinde bent “in het land der blinden is éénoog koning”. En dan kan alles je wijs gemaakt worden. Lees eens verder op deze site over het zoeken, kopen en hebben van een woning.

Uitleg (in het Engels) over het kopen van een woning in Hongarije